Opslag big data kan verkeerd uitpakken
dossier Big data

Opslag big data kan verkeerd uitpakken

door Jitske Leemrijse en Sophia van Petegem in rubriek flexibel vervoer
Reacties uitgeschakeld voor Opslag big data kan verkeerd uitpakken

Zelfrijdend ov verzamelt volop data voor nuttige toepassingen. Maar diezelfde data kunnen leiden tot verlies van privacy, ongelijke behandeling en andere negatieve effecten, waarschuwen Jitske Leemrijse en Sophia van Petegem.

Zelfrijdend openbaar vervoer is de toekomst, maar roept ook allerlei vragen op. Een grote angst is dat dit verlies van banen met zich meebrengt, maar er zijn meer problemen. Zo slaat zelfrijdend vervoer door het gebruik van sensoren en camera’s veel meer informatie op dan het reguliere vervoer. Deze opslag is nuttig voor tal van toepassingen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Gelderland kent de WEpod – een zelfrijdend busje dat ritten maakt tussen station Ede-Wageningen en de campus van de Universiteit Wageningen. Vanuit de Radboud Honours Academy hebben wij in opdracht van de provincie Gelderland onderzocht welke gegevens de WEpod opslaat, wat de toepassingen en risico’s daarvan zijn en hoe hiermee om te gaan.

Negen camera’s
Om de WEpod goed te laten functioneren zijn maar liefst negen camera’s, negen radars en zes laserscanners gemonteerd op het voertuig. Door het combineren van alle informatie van deze sensoren worden de verkeersdeelnemers en de omgeving goed in kaart gebracht en kan de WEpod op een veilige manier de weg op. De

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook