Controletang verdwijnt uit NS-treinen

Controletang verdwijnt uit NS-treinen

door in rubriek reizigers
Reacties uitgeschakeld voor Controletang verdwijnt uit NS-treinen

Hoofdconducteurs van NS hoeven per 1 november geen controletang meer te dragen. Door de komst van de OV-chipkaart en de Railpocket worden bijna geen treinkaartjes meer ‘gestempeld’.

”Tachtig tot negentig procent van onze conducteurs op binnenlandse treinen werkt al zonder kniptang”, zegt NS-woordvoerder Anita Middelkoop. ”Dat geldt ook voor vrijwel alle Veiligheid & Service-medewerkers”. Personeel met nostalgische gevoelens naar de aloude controletang mag hem wel blijven gebruiken. Ook blijft de tang in het Spoorwegmuseum te bewonderen.

Railpocket
Steeds meer digitale vervoerbewijzen ‘knipt’ de conducteur digitaal via de Railpocket. Die handcomputer scant de OV-chipkaart en geeft de conducteur direct inzage in abonnementssoort, klantprofiel, saldo en recente reishistorie.

Papieren kaartjes
Reizigers die nog papieren tickets gebruiken, zoals interrailers en dagjesmensen, krijgen voortaan een krabbel met de pen in plaats van een stempel. “Maar sinds de invoering van de OV-chipkaart en digitale vervoersbewijzen komt ook dit in steeds mindere mate voor”, aldus Middelkoop.

Buitenlandse treinen
In buitenlandse treinen blijft de kniptang wel tot de uitrusting van conducteurs behoren, zo ook in treinen van NS International. In veel Europese landen is de digitaliseringsslag nog niet gemaakt en wordt het papieren treinkaartje nog op een klassieke manier gecontroleerd.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook