Doelgroepenvervoer: wie is de beste?

Doelgroepenvervoer: wie is de beste?

door Carola Prins, Team CROW Collectief Vervoer in rubriek flexibel vervoer
Reacties uitgeschakeld voor Doelgroepenvervoer: wie is de beste?

In het doelgroepenvervoer bestaan veel verschillende opdrachtgevers. Zij besteden het doelgroepenvervoer aan en hebben hun eigen contract met de vervoerders. Dit maakt de vergelijkbaarheid tussen de opdrachtgevers heel ingewikkeld.

Functioneert het doelgroepenvervoer in bijvoorbeeld Groningen beter dan in Drechtsteden? We kunnen het antwoord niet geven. Het zou mooi zijn als we die vergelijking wel zouden kunnen maken. Wat hebben we daarvoor nodig?

In ieder geval een gelijke set data. En vooral ook dezelfde definitie van die data. Wat is een rit? Wat is de bezettingsgraad? Deze vragen klinken heel logisch, maar iedereen interpreteert dit op zijn/haar eigen manier.

Basisset
Het ministerie van IenW heeft een opdracht in de markt gezet om te achterhalen welke data nodig zijn om die vergelijking te kunnen maken. CROW wil hier graag mee verder gaan. En wil met zoveel mogelijk opdrachtgevers bekijken wat nodig is om zo’n basisset van data te ontwikkelen, maar vooral ook om voor elkaar te krijgen dat zoveel mogelijk opdrachtgevers daadwerkelijk gebruik gaan maken van deze dataset.

Maar we willen meer weten. Want wat vindt de klant eigenlijk van de kwaliteit in het doelgroepenvervoer? Sommige opdrachtgevers doen regelmatig een klanttevredenheidsonderzoek om die kwaliteit te meten. Maar er zijn ook opdrachtgevers die dat niet doen.

Klantenbarometer
Een goed voorbeeld is de OV-Klantenbarometer, waarmee in het ov al 15 jaar wordt gewerkt. Daardoor is een competitie ontstaan om beter te presteren dan het voorgaande jaar, maar ook beter dan de concurrentie. Uiteindelijk profiteert de reiziger daarvan. Zou het niet mooi zijn als we in het doelgroepenvervoer ook een landelijke klantenbarometer kunnen invoeren?

Workshop
In de workshop ‘Meten is weten: kwaliteit in het doelgroepenvervoer’ op de Netwerkdag Collectief Vervoer 2018 op 18 januari in Rotterdam, gaat het CROW graag hierover in gesprek met u. U kunt zich hier aanmelden voor de workshop.

Wilt u op dit artikel reageren? Dat kan hier.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook