Eén BTM-ticket in Amsterdamse regio
dossier Budget

Eén BTM-ticket in Amsterdamse regio

door in rubriek anders betalen
Reacties uitgeschakeld voor Eén BTM-ticket in Amsterdamse regio

In de Amsterdamse regio kunnen reizigers vanaf 7 maart een nieuw vervoerbewijs kopen: het BTM-ticket. Reizigers kunnen er 1,5 uur lang onbeperkt mee reizen en overstappen bij EBS, GVB en Connexxion.

Aanleiding hiervoor is dat een aantal reizigers nog steeds met losse kaartjes bij de verschillende vervoerders reist. “Met de komst van de Noord/Zuidlijn op 22 juli wordt een aantal streekbuslijnen straks ingekort tot metrostations Amsterdam-Noord en -Zuid. Dan wordt het voor die reizigers die moeten overstappen dus duurder”, vertelt Connexxion-woordvoerder Rick de Vries. “Dat het ticket in het hele concessiegebied geldig is, is voor de reiziger mooi meegenomen.”

Wennen
De opdrachtgever, Vervoerregio Amsterdam, vroeg de drie vervoerders om het gezamenlijke ticket alvast per 7 maart door te voeren, zodat reizigers kunnen wennen. Bij EBS en Connexxion wordt het BTM-ticket bij de buschauffeur gekocht, bij GVB in de verkoopautomaten. Het nieuwe ticket is niet bedoeld om te stimuleren dat cash uit het ov verdwijnt. “Bij Connexxion is het cash sinds 1 januari al uit de bus”, vertelt De Vries. Ook bij GVB is het cash al verdwenen. EBS volgt ‘binnen een paar maanden’.

Het ticket gaat zes euro kosten en vervangt het vijfeurokaartje van Connexxion en ook bij EBS verdwijnen twee kaartsoorten. De Vries noemt het BTM-ticket vooral handig voor reizigers die geen OV-chipkaart willen gebruiken, of zijn vergeten deze op te laden. Het is geldig in Amsterdam, Amstelland-Meerlanden, Zaanstreek en Waterland.

OV-chipkaart voordeliger
“Maar als vervoerders blijven we gefocust op de OV-chipkaart”, stelt de Connexxion-woordvoerder vast. Bovendien blijft de OV-chipkaart voor de reiziger overwegend goedkoper. De opstapkosten bedragen daar 90 cent en het kilometertarief is 15,5 cent. “Dus pas voor lange afstanden komt het BTM-tarief daar bij in de buurt. En de BTM is 90 minuten geldig: dus voor korte retourritten is dat handiger, maar voor langere reizen minder.”

Uitrol
Op langere termijn overweegt Connexxion het BTM-ticket ook aan te bieden in aangrenzende gebieden, zoals in de Gooi en Vechtstreek. “Want vanuit Hilversum kan je het ticket bijvoorbeeld niet gebruiken”, verklaart De Vries. “Aan de andere kant: hoe meer streeklijnen je erop aansluit, hoe langer de afstand wordt. Daar zitten ook risico’s aan vast. Dat moeten we dus goed bestuderen. Maar we kijken eerst wat de ervaringen op dit traject zijn.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook