Groei treingebruik door beter ov-netwerk

Groei treingebruik door beter ov-netwerk

door in rubriek artikel, reizigers
Reacties uitgeschakeld voor Groei treingebruik door beter ov-netwerk

De belangrijkste redenen dat meer reizigers per trein reizen, zijn de verbetering van het ov-netwerk, de aansluitingen en de hogere frequentie van het aantal treinen. Dat blijkt uit een nieuw toegepaste methodiek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Uit het Mobiliteitsbeeld 2017 bleek eind oktober 2017 al dat het treingebruik in de periode 2005-2016 met 24 procent is gegroeid. Maar het KiM kon een groot deel van de toename van het treingebruik destijds niet verklaren.

Verfijnde methodiek
Daarom ontwikkelde het kennisinstituut een nieuwe methodiek, op basis van het Landelijk Model Systeem (LMS) van Rijkswaterstaat. Deze methodiek is ook te gebruiken voor de verklaring van de verschillende beïnvloedende factoren op het gebruik van bus, tram en metro. Het model is verfijnder dan de eerder gebruikte methodiek, waardoor de toename van het trein 4 procent beter is te verklaren.

Het LMS rekent niet met landelijke gemiddelden en houdt ook rekening met de locatie waar de ontwikkeling van diverse factoren zich exact plaatsvond, zoals de groei van het aantal inwoners, arbeidsplaatsen of beschikbare treinen.

Sociale factoren
Zo blijkt dat 10 procent van de toename het gevolg is van bevolkingsgroei, het gebruik van de OV-Studentenkaart, banen en inkomen. Ook droeg de kwaliteitsverbetering van de trein en het treinnetwerk voor 10 procent bij. De reële tariefstijging van 11 procent dempte de groei van treinkilometers met circa 5 procent.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook