‘Laat luchtreizigers meebetalen aan het ov’

‘Laat luchtreizigers meebetalen aan het ov’

Voorzitter Walter Etty van Rover daagt de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland, Luchthaven Schiphol en de vervoerders GVB en NS uit om binnen drie maanden af te spreken het ov te verdubbelen in de Noordvleugel van de Randstad.

Met name het ov tussen Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en Amsterdam is sterk verwaarloosd, schrijft Etty in een brief (pdf). Met het verdubbelen van het ov-aanbod in de Noordvleugel doelt de Rover-voorzitter op investeringen in spoor, light rail, ‘zwaardere’ buslijnen, P+R dichtbij de woonplaats van autobezitters, fietsvoorzieningen en een informatie-, reserverings- en boekingssysteem voor alle reizigers. Etty doet vier voorstellen:

1. Gemeenten sluizen 10.000 euro per nieuwe woning via de grondexploitatie naar uitbreiding en verbetering van het stadsgewestelijke ov. Opbrengsten in de komende tien jaar: 2,3 miljard euro.
2. De provincie verdubbelt die gemeentelijke bijdrage naar 20.000 per nieuwe woning. Dat levert nog eens 2,3 miljard op voor het ov.
3. Luchtreizigers betalen bij elk vliegticket 15 euro voor een OV-chip. Daarmee kunnen ze naar of van Schiphol reizen. Dat maakt vliegen duurder en ov goedkoper. In de investeringspot komt zo 650 miljoen per jaar.
4. Schiphol, NS en GVB vormen een coöperatie om investeringen in lightrail, metro en Sprinter te plannen, uit te voeren en te exploiteren.

In het komende nummer van OV-Magazine, dat binnenkort verschijnt, staat een uitgebreid interview met Walter Etty.

3 reacties

 1. Marc
  28 september 2018 om 15:00

  Op zich een prima initiatief, vraag me af: waarom alleen dit deel? Is Rover er voor regio Amsterdam of heel Nederland?

 2. Guus
  29 september 2018 om 09:04

  een slecht plan Walter. Probeer nu niet altijd meteen de rekening bij de luchtreiziger neer te leggen. Als er goed openbaar vervoer komt (ook naar bijvoorbeeld Eindhoven, waar als je savonds daar aankomt, je met het OV niet ver Nederland meer in komt en dus wel met de auto moet), wordt er vanzelf meer gebruik van gemaakt.

 3. Nico van der Vliet
  30 september 2018 om 20:34

  De kerosine belasten en dat in het OV pompen.
  Blijft belachelijk dat de grootste vervuilers geen brandstofbelasting betalen.

Lees ook