Treinkilometers stijgen met 14 procent

Treinkilometers stijgen met 14 procent

door in rubriek onderzoek
Reacties uitgeschakeld voor Treinkilometers stijgen met 14 procent

Het aantal treinreizigerskilometers stijgt in de periode 2017 tot 2023 met 14  procent. Dat blijkt uit Kerncijfers Mobiliteit 2018 van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Voor de bus, tram en metro wordt een stijging van 6 procent verwacht.

De groei in het aantal treinreizigerskilometers wordt toegeschreven aan de verwachting dat het treinproduct de komende jaren zal verbeteren. Als de treinreiziger minder moeite en tijd kwijt is voor zijn reis, zal het aantal kilometers met de trein jaarlijks stijgen met 1,1 procent. Daarnaast draagt bevolkings- en inkomstengroei bij aan de stijging van het aantal treinreizigerskilometers. En de drukte op de snelwegen.

‘Geen kwaliteitsverbetering’
Het aantal reizigerskilometers met ander openbaar vervoer zoals bus, tram en metro stijgt minder hard dan het spoor. Volgens het KiM komt dat omdat er ‘geen grootschalige kwaliteitsverbetering bij bus, tram en metro is vastgesteld in het beleid’. De bevolkingsgroei en een stijging van het reële inkomen dragen ieder jaarlijks gemiddeld 0,5 procent bij aan de toename van de reizigerskilometers per bus, tram en metro.

Autogebruik stijgt in gelijke mate
De stijging van het aantal treinreizigerskilometers gaat niet ten koste van het autogebruik. Het aantal autokilometers stijgt in gelijke mate als de treinkilometers, is de verwachting.

Bekijk hier de Kerncijfers Mobiliteit 2018.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook