Reizigers waarderen reizen met betaalpas

Reizigers waarderen reizen met betaalpas

door in rubriek anders betalen
Reacties uitgeschakeld voor Reizigers waarderen reizen met betaalpas

Een groep van zo’n duizend reizigers is positief over het reizen met de betaalpas op het traject Leiden–Den Haag. Tijdens de vijf maanden durende proef kunnen zij bij NS in- en uitchecken met bankpas of creditcard.

De proef ‘Reizen met je betaalkaart’ is in januari gestart en duurt een half jaar. Op de stations tussen Leiden Centraal en Den Haag Centraal kunnen deelnemers in- en uitchecken bij NS met hun contactloze bankpas of creditcard. Na vier maanden heeft NS een tussenbalans opgemaakt, vertelt Hessel Koster van NS. “De eerste resultaten uit het kwantitatief onderzoek over de eerste drie maanden zijn bemoedigend.”

De testreizigers ervaren het als een voordeel dat het niet nodig is om saldo op de kaart te laden en dat de reiskosten aan het einde van de dag van de bankrekening worden afgeschreven. Met de bankpas kunnen zij contactloos in- en uitchecken. Bovendien scheelt het een pasje in de portemonnee: de betaalpas vervangt de OV-chipkaart.

Verbeterpunten
De testreizigers zien ook ruimte voor verbetering. Zo willen ze dat het in- en uitchecken sneller verloopt en dat op meer stations kan worden in- en uitgecheckt. “Niet alle poortjes zijn geschikt en de apparatuur reageert nog niet altijd even snel”, zegt Koster. “Maar bij een proef kun je niet verwachten dat alles in één keer goed gaat.” Het belangrijkste is dat alles werkt, aldus de NS-woordvoerder.

Vervolg
Of reizigers na de proefperiode op meer stations met hun betaalpas kunnen in- en uitchecken, durft Koster nog niet te zeggen. “Dat willen we wel, maar we gaan de proef eerst evalueren met de vervoerders, Translink en de banken.”

Om nieuwe manieren van betalen door te voeren, zijn veel technische aanpassingen nodig. “Alle apparatuur, de poortjes, de kaartlezers en de kaarten moeten dan worden vervangen”, zegt Koster. “Op een toekomstvast systeem moeten ook toekomstige betaalmiddelen werken.”

Over de proef
De proef maakt deel uit van het Innovatieprogramma OV-betalen waarin de ov-bedrijven en Translink nieuwe manieren van betalen onderzoeken. In- en uitchecken met de bankpas zou vooral voor incidentele reizigers en toeristen handig zijn.

De proef is tot stand gekomen in samenwerking met banken en creditcardverstrekker ICS. Deelnemers aan de proef reizen met een contactloze bankpas van ABN Amro, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank of RegioBank of een contactloze creditcard van Mastercard of VISA.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook