Drones ingezet voor onderhoudsinspecties

Drones ingezet voor onderhoudsinspecties

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor Drones ingezet voor onderhoudsinspecties

NS gaat drones inzetten op de stations om onderhoudsinspecties uit te voeren. De spoorwegmaatschappij heeft toestemming gekregen om aan de binnenkant van stations en andere gebouwen professionele vluchten te maken.

Remco Bunder en Sep Schetters zijn de eerste NS-dronepiloten die de vluchten uitvoeren. Bunder zegt erover: “Stations en andere gebouwen worden jaarlijkse geïnspecteerd op schade en slijtage. Deze inspecties moeten secuur en veilig gebeuren. Nu gebeurt dat vaak nog met hoogwerkers en steigers. Ik zag hoe tijdrovend het is, met afzettingen die de reiziger in de weg staan. Ik dacht: dat kan slimmer.”

Testvlucht
Vorige maand maakten de dronepiloten een succesvolle testvlucht op Utrecht Centraal en in de Moreelse brug over het Utrechtse spoor. Als de Europese wetgeving het vliegen met drones mogelijk maakt, kunnen ook treinstations en perronkappen van buiten geïnspecteerd worden. Inspecties door drones geeft minder overlast voor de reiziger, is goedkoper en zorgt ervoor dat de inspecties sneller zijn afgerond. NS heeft ook eigendommen van ProRail en gemeenten in beheer. Voor het onderhoud van deze objecten en gronden zullen in de toekomst ook drones worden ingezet.

Privacywetgeving
Er zijn goede afspraken gemaakt zodat NS voldoet aan de privacywetgeving, zo stelt Bunder: “We hebben als dronepiloot speciale werkinstructies gekregen. We verkennen vooraf het terrein, zetten het vlieggebied af en geven met borden aan dat er opnames gemaakt worden. Mocht tijdens het vliegen blijken dat er toch personen op de opnames staan, dan worden deze opnames gewist of de personen geblurd. De beelden worden daarna opgeslagen in een goed beveiligde omgeving.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook