Kabinet juicht MaaS-initiatief toe

Kabinet juicht MaaS-initiatief toe

door in rubriek ketenvervoer
Reacties uitgeschakeld voor Kabinet juicht MaaS-initiatief toe

Het kabinet heeft positief gereageerd op de plannen van NS en gemeentelijke vervoerbedrijven om een MaaS-platform te ontwikkelen.

In een brief van minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Stientje van Veldhoven wordt de Tweede Kamer bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rondom Mobility as a Service (MaaS). Vier publieke vervoerders, NS, GVB, RET en HTM, hebben samen een uitvraag gedaan voor platformbouwers om een technische tussenlaag te bouwen tussen mobiliteitsaanbieders en app-bouwers in het kader van MaaS.

Beloftes nakomen
De vervoerders hebben aangegeven dat uitgangspunten zoals transparantie en het delen van data te onderschrijven. “Daartoe wordt eerst bekeken of ov-partijen beloftes nakomen en het kaartassortiment voor MaaS-aanbieders uitbreiden en data gaan delen. Wij juichen het toe dat ov-partijen zich op MaaS voorbereiden, volgen ontwikkelingen op de voet en vinden het van belang dat daadwerkelijk aan bovenstaande uitgangspunten wordt vastgehouden”, zo staat in de brief. De minister en staatssecretaris voeren hierover gesprekken genoemde vervoerders en met regionale opdrachtgevende overheden.

Verschillende commerciële vervoerders zijn niet bij de gesprekken over het MaaS-platform betrokken. NS, GVB, RET en HTM vinden dat Nederland eerst een neutraal platform nodig heeft om de MaaS-diensten van de grond te krijgen. Vervolgens kunnen de andere ov-bedrijven zich daar bij aansluiten.

MaaS-API
Samen met deelfiets- en deelauto aanbieders is inmiddels een API ontwikkeld waarmee deze mobiliteitsdiensten ontsloten kunnen worden. Een API is een koppelvlak, een vertalingslaag tussen verschillende computersystemen. Om het gebruik van de MaaS-API te verbreden naar openbaar vervoer worden ook gesprekken gevoerd met verschillende ov-bedrijven. Via overleg met de decentrale ov-autoriteiten (DOVA) wordt samengewerkt met vervoerders om in ieder geval barcodes, reisticket op telefoon, beschikbaar te krijgen binnen MaaS.

Lees ook:
De stand van zaken rond Mobility as a Service 
‘Publiek’ ov doet uitvraag MaaS-platform

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook