Doek valt definitief voor Breng flex

vrijdag 23 augustus 2019
timer 3 min

“Dit had ik niet verwacht”, reageert Hermes-directeur Juul van Hout teleurgesteld. Gedeputeerde van Gelderland Jan van der Meer liet hem op 22 augustus weten dat er geen alternatief voor Breng flex komt.

Dat is de uitkomst van een gesprek tussen beide heren. Afgelopen juni liet de provincie nog weten op zoek te willen naar rendabele alternatieven. Om die reden gingen Van Hout en de recent aangetreden gedeputeerde met elkaar in gesprek.

Hermes won in 2017 nog de Blije Reizigers Vakprijs met Breng flex.

De twee hebben wel gesproken over alternatieven, maar dat bood geen soelaas. “De vorige Gedeputeerde Staten hebben het besluit doorgeschoven naar dit college en deze gedeputeerde had al gezegd: ‘Onder deze vorm ga ik niet door’. Dus hij kon weinig kanten op. Een variant, een soort flex 2.0, is onrendabel en voor hem dus ook geen optie.”

Combinatie met Regiotaxi
Een optie die wél is besproken, is dat de flexibele vervoervorm kan worden gecombineerd met de Regiotaxi. “Dat is een vorm waar ik ook wel over te spreken ben”, zegt Van Hout, “maar het kost tijd om dat te onderzoeken. Want dan komen twee geldstromen samen; die van de provincie en van gemeenten.” Hermes wil het initiatief nemen om dit te onderzoeken. Op wat voor termijn dat gaat gebeuren, kan Van Hout nog geen antwoord geven.

Op korte termijn biedt deze optie in ieder geval geen uitkomst. En daarom ontstaan, met het wegvallen van Breng flex, een aantal witte vlekken in de dienstregeling. De provincie wil graag dat Hermes op deze lijnen weer standaard bussen in de dienst opneemt, maar daar heeft Van Hout geen trek in. “Bij Hermes gaan wij niet opnieuw vaste bussen op onrendabele lijnen inzetten. Dat zou de klok echt ver terugdraaien.”

“Bij Hermes gaan wij niet opnieuw vaste bussen op onrendabele lijnen inzetten. Dat zou de klok echt ver terugdraaien.”

Consequenties
En dat heeft dus consequenties voor de nieuwe dienstregeling in december, weet Van Hout. “We moeten dus opnieuw naar het vervoerplan gaan kijken. En ik heb Van der Meer gezegd dat ik dat niet alleen wil doen, maar samen met de provincie. Dat moet dus op korte termijn gaan gebeuren. Zij moeten daar nu iemand voor gaan vinden. Maar het zou best wel eens kunnen dat we met de nieuwe dienstregeling 3 maanden moeten uitlopen."

In de komende editie van OV-Magazine een interview met Juul van Hout, waarin hij een pleidooi houdt voor flexibel vervoer. Wilt u het artikel in papieren versie of digitaal ontvangen? Kies dan één van onze abonnementen.

Prima. Dat hele Flexgebeuren is de grootste waanzin.

Belbussen en flexoplossingen zijn uitsluitend ontworpen om de laatste klanten weg te jagen en vervolgens lijnen gewoon op te kunnen heffen.
Veel makkelijker voor ov-bedrijven dan actief te kijken hoe je een onrendabele lijn weer rendabel kunt krijgen.

Breng-flex was een slim idee. Alleen de uitvoering is te duur, voor zowel de normale reiziger als voor de subsidiegever: de provincie.
Maar hoe is het zo gekomen? Door de OV sector in concessies te verkopen, moeten de OV bedrijven een verdienmodel verzinnen. De winst die zij opstrijken betaalt de reiziger. Daarmee wentelt de overheid het risico op OV bedrijf af en de kosten naar de reiziger.
Dat is niet mijn idee van hoe je een openbare voorziening organiseert. Maar dan kan Hermes en de provincie weinig aan doen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.