NS wil deur-tot-deurreis klanten verbeteren

woensdag 18 september 2019
timer 3 min

Het Smart Public Transport Lab van de TU Delft deed, in samenwerking met NS, onderzoek naar de bereidheid van treinreizigers om verschillende deelmodaliteiten te gebruiken om van en naar stations te reizen.

“Dit onderzoek geeft ons concrete aanknopingspunten om de deur-tot-deurreis voor onze klanten te verbeteren”, aldus Menno de Bruyn namens NS.

In het onderzoek kregen 1835 NS-klanten verschillende deelmodaliteiten om tijdens hun reis te gebruiken, zo zegt onderzoeker Koen Arendsen. Met een paar opvallende uitkomsten tot gevolg. De onderzoekers constateren dat een groot deel van de ondervraagden niet bekend is met de verschillende deelmodaliteiten. Respondenten zijn het meest bekend met deelfietsen: 28 procent van de respondenten heeft een gedeelde fiets gebruikt en slechts 14 procent heeft nog nooit van het concept gehoord. Daarnaast heeft bijvoorbeeld slechts 2 procent ervaring met deelbare elektrische steps, en is dit fenomeen voor bijna de helft (47 procent) van de ondervraagden een nieuw begrip.

Aanknopingspunten
“Dit onderzoek geeft ons concrete aanknopingspunten om de deur-tot-deurreis voor onze klanten te verbeteren”, zegt Menno de Bruyn, teamleider Vervoer bij de afdeling Klant- & Marktadvies van NS. “Met betrekking tot de inzet van e-scooter en deelauto kunnen als start het beste early adopters worden benaderd. Het is een redelijke eerste stap om hen te bereiken via specifieke kanalen zoals de nieuwe NS Lab-app. Voor de deelfiets liggen er kansen om de druk op fietsenstallingscapaciteit te verlichten door deze ook voor vervoer van huis naar stations te gebruiken.”

Voorkeursmodaliteit
Verder blijken veel ondervraagden vast te houden aan de voorkeursmodaliteit, vertelt onderzoeker Arendsen. “Ongeacht de prijs of de duur van de reis kiezen mensen vaak voor hetzelfde vervoermiddel.” De geënquêteerden kregen verschillende reismogelijkheden voorgelegd, waarbij voor de verschillende deelmodaliteiten steeds de prijs, overstaptijd en de totale reisduur werd gewijzigd. In totaal schakelde 41 procent van de respondenten niet van modaliteit tijdens de experimenten.

Uit analyse van deze groep is gebleken dat vooral oudere, lager opgeleide en minder frequente treinreizigers minder snel overschakelen naar een deelmodaliteit, wanneer de overstaptijd en reiskosten variëren. “Met dit onderzoek vergroten we onze kennis op het gebied van nieuwe deelmodaliteiten”,  aldus Niels van Oort, co-director van het Smart Public Transport Lab, “en dat is belangrijk, want die staan volop in de belangstelling, zonder dat we veel weten over de reizigersvoorkeuren.”

Fiets
Als je eerder een deelfiets hebt gebruikt, verhoogt dit de voorkeur voor zowel het privé- als het deelfietsalternatief, zo blijkt uit het onderzoek. De privéfiets krijgt over het algemeen echter wel de voorkeur boven de deelfiets (53 procent van alle keuzes versus 6 procent), wat kan worden gekoppeld aan het feit dat de meerderheid van de respondenten (72 procent) geen eerdere ervaring heeft met het gebruik van een deelfiets.

Rol deelconcepten
Wat betreft de mogelijke rol van de verschillende bestudeerde deelconcepten, toont dit onderzoek duidelijke mogelijkheden voor de deelfiets, terwijl de kansen voor de gedeelde e-step en e-auto minder eenduidig zijn om conclusies uit te trekken. Dit komt voornamelijk door de hoge mate van onbekendheid van sommige deelmodaliteiten onder de respondenten. Vanuit het perspectief van het aanbieden van een betere deur-tot-deur reis, zijn aanbevelingen aan NS op basis van de bevindingen van dit onderzoek in de eerste plaats om reizigers mogelijkheden te bieden om een gedeelde fiets, e-scooter of auto te proberen. Voor de deelfiets kan een breder publiek worden benaderd, omdat deze modus over het algemeen bekender is.

Download hier het hele rapport

Hi!

In het artikel wordt ook de e-step of e-scooter genoemd. Maar volgens mij is dit nog niet legaal hier in Nederland toch? Lees hier namelijk dat het nog niet mag https://elektrische-steps.com/openbare-weg/regels/.

Ben benieuwd, alvast dank!
- Henry

De beste manier om de deur-tot-deur-reis per OV te verbeteren is het terugdringen van het aantal overstappen. FEIT. Want als mobilisten ergens een gruwelijke hekel aan hebben, dan is het overstappen! Het is ronduit klantautistisch dat Voorburg t/m Zoetermeer verplicht in Gouda moet overstappen om in Utrecht te komen. Gewoon razendsnel combineren in Gouda en rijdend splitsen vlak voor Lansingerland - hoe moeilijk kan het zijn.

... en dat er geen rechtstreekse Intercity Delft - Schiedam - Alexander - Utrecht (en verder) is, is ook ronduit beschamend. Er ligt notabene een Blijdorpboog! Bovendien is het het eerste echt goede argument om Delft Zuid - Schiedam dan toch ook maar es viersporig te maken.

En waarom rijdt de IC Utrecht - Rotjeknor Centraal niet ff door naar Blaak, Lombardijen en Dordrecht? Er ligt een prachtige ongelijkvloerse kruising! Antwoord: spooorsectoriaans systeemautisme ipv klantkeuze-georienteerd denken.

idem IC Utrecht - Den Haag Centraal: niet meer 10 minuten dure & schaarse perroninfra bezet houden, maar snel, geautomatiseerd en door treindienstleider bestuurd kopmaken naar HS, Rijswijk en (nieuw keer/opstel/reinigingspunt) Rijswijk Buiten. Eindelijk een snelle & directe Utrecht-Noord-Oost-IC van/naar Hollands Spoor en Rijswijk. U zei machinist omlopen? Welke machinist? We hebben toch ook geen stoker meer voorin?

ERTMS is alleen maar (mega)winstgevend in te voeren als je ook het bovenliggende verkeers- en vervoersdenken stapsgewijs innoveert. Zolang iedereen op het niveau van de ijzeren trekschuit en de systeemconcepten van de vorige eeuw (inclusief 'lightrail') blijft hangen, dan komen we met het OV helemaal nergens. Iedereen praat wel over systeemsprongen, maar meer dan een waggelend huppeltje en talloze struikelpartijen van de geel-blauwe dinosaurus heb ik nog niet gezien.

Klopt! Op dit moment zijn ze nog niet legaal. Toch sluit de minister van Infrastructuur niet uit dat onder bepaalde omstandigheden de e-steps toch legaal de openbare weg op mogen:
https://elektrischestep.org/openbare-weg/

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Arriva geeft boost aan flexibele Vlinder

23 okt 2023

De flexibele halte tot halte-dienst van Arriva, de Vlinder, is in een nieuw jasje gestoken. Het kent…

Lees verder »

Werken aan publieke mobiliteit

24 jul 2023

In de huidige mobiliteitswereld is de term openbaar vervoer toe aan een upgrade, schrijft Mobycon-adviseur…

Lees verder »

Kansen en kennisvragen rond automatisering ov-diensten

30 jun 2023

Het is allang niet meer de vraag óf geautomatiseerd rijden mogelijk is, maar hooguit wanneer het gemeengoed…

Lees verder »
person_outlineBlog

Bus rapid transit broodnodig

9 jun 2023

Naast ons kantoor in Hilversum ligt een gloednieuwe busbaan. Inwoners van ’t Gooi reizen via deze baan snel…

Lees verder »
person_outlineBlog

Kabelbaanvervoer: hoe serieus moeten we dat nemen?

2 jun 2023

Een kabelbaan is een exoot in ov-land, vaak als proefballon gebruikt en iets waar snel lacherig over gedaan…

Lees verder »

In vier stappen meer grip op mobiliteitsarmoede

9 feb 2023

Hoewel de aandacht voor mobiliteitsarmoede groeit, experimenteren overheden nog hoe ze ermee moeten omgaan.…

Lees verder »
person_outlineBlog

Is de hype van MaaS voorbij?

7 nov 2022

De landelijke MaaS-pilots lopen ten einde en lijken, mede door corona, niet te hebben bereikt waarop de sector…

Lees verder »
flash_onNieuws

Gelders flexsysteem: 5000ste rit na 5 maanden

19 sep 2022

De flexibele deeltaxidienst HaltetaxiRRReis maakte op 19 september zijn 5000ste rit, ruim vijf maanden na de…

Lees verder »