Coronavirus zorgt voor minder trein en bus

Coronavirus zorgt voor minder trein en bus

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Coronavirus zorgt voor minder trein en bus

In strijd tegen het coronavirus passen ov-bedrijven hun dienstregelingen aan en neemt de sector aanvullende maatregelen. Reizigersaantallen dalen met gemiddeld 50 procent en veel personeel meldt zich ziek.

Dat schrijft branchevereniging OV-NL. Sinds 12 maart gelden nieuwe, landelijke maatregelen tegen het verspreiding van het coronavirus. Zo is door de overheid en het RIVM opgeroepen tot een periode van sociale onthouding, waarbij er niet meer dan 100 personen op één plek mogen zijn. Dit is voor het ov niet noodzakelijk.

Ook is opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken. In het ov is dat vaak onmogelijk, volgens de branchevereniging melden veel ov-medewerkers zich preventief ziek.

Aangepaste dienstregelingen

Zowel stad- als streekvervoerders hebben inmiddels hun dienstregelingen gewijzigd. Veel vervoerders rijden hun diensten vergelijkbaar met weekend- of zomerdienstregelingen. De verschillende vervoerders communiceren de aangepaste dienstregelingen via onder meer hun websites en apps.

Overal in het land rijden in de spits veelal minder voertuigen en in grote delen van het land zijn buurtbussen, nachtbussen en nachttreinen geschrapt. In de regio Groningen Drenthe rijdt geen enkele buurtbus meer op advies van het RIVM, omdat veel chauffeurs ouder zijn dan 65 jaar en daarmee tot de risicogroep behoren.

NS: 85 procent minder reizigers

NS probeert de reguliere dienstregeling zo veel mogelijk op orde te houden en houdt op al haar stations één winkel, servicewinkel en Servicebalie open. Wel ziet het bedrijf een enorme afname in het aantal reizigers. De maandagochtendspits telde 85 procent minder reizigers, blijkt uit OV-chipkaartdata. Volgens OV-NL is aantal reizigers, met verschillen in regio’s, met meer dan 50 procent gedaald.

Zo min mogelijk contact

Meerdere vervoerders roepen klanten op zo min mogelijk contactmomenten aan te gaan: klanten moeten zoveel mogelijk met pin betalen en tijdens controlerondes de chipkaart zelf voor de scanner houden. Reizigers met (lichte) gezondheidsklachten wordt gevraagd het ov te mijden.

Ook vraagt de sector reizigers om via de achterdeur van bussen in te stappen en in te checken. Daardoor vermindert het aantal contacten met zowel buschauffeur als andere reizigers. Soms worden delen van bussen met afzetlint afgezet.

Deze maatregelen gelden in ieder geval tot 31 maart.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook