NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025

dinsdag 27 februari 2024

De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro. Boekhoudkundig was het verlies nog groter, namelijk 318 miljard euro, door de afwaardering van Duitse dochter Albellio en doordag de NS in de nieuwe concessie minder geld kan verdienen. NS-directeur Wouter Koolmees waarschuwde voor duurdere treinkaartjes in 2025. 

De prijsstijging van waarschijnlijk minstens 10 procent is nodig om de NS financieel gezonder te krijgen. De NS lijdt al jaren verlies - het laatste jaar met een positief resultaat was 2019. 


“2023 kent voor NS twee gezichten. De eerste helft van het jaar zijn we voortvarend gestart. Waar in 2022 nog tientallen treinen per dag uitvielen door personeelstekort, waren de gevolgen voor onze reizigers afgelopen voorjaar veel minder merkbaar dankzij al onze inspanningen. Hoe anders was het najaar waarin de reiziger veel last gehad heeft van vertraging, verstoringen en te drukke treinen. Dat moet beter voor reizigers”, aldus Wouter Koolmees, president-directeur van NS, tijdens de presentatie van het jaarverslag 2023 op Amsterdam Centraal. 

De topman benadrukte dat de NS een belangrijke rol speelt bij maatschappelijke uitdagingen zoals woningbouw en klimaatdoelen, en dat het bedrijf sinds afgelopen december 1800 treinen per week meer laat rijden. In 2025 moeten daar nog eens 1600 treinen per week bijkomen. 

Verlies wel kleiner dan afgelopen jaren

Hoewel het een fors verlies is, laat de NS wel een stijgende lijn zien. Het operationele verlies was in 2020, 890 miljoen euro, in 2021 liep dat op tot 952 miljoen euro, in 2022 was dat nog 421 euro. Probleem voor de NS blijft het achterblijvende reizigersaantal, vergeleken met het aantal reizigers voor de coronapandemie. De opbrengsten uit reizigersvervoer zijn met 22 procent gestegen, maar het aantal reizigerskilometer is nog slechts 89 procent van het aantal in 2019. 

Ongemakken op het spoor

Met name in de tweede helft van 2023 ondervonden reizigers veel hinder op het spoor, door  een aantal grote verstoringen en ingrijpende werkzaamheden aan het spoor bij Rotterdam en Schiphol. Door slecht weer en tekorten aan technisch personeel zijn er bde onderhoudsbedrijven van NS forse achterstanden ontstaan, met minder en kortere treinen als gevolg. In 2023 kwam 89,7% van de reizigers op tijd en het percentage reizigers dat een zitplaats in de spits had, komt over heel 2023 uit op 94,7%.

Ook bij de HSL waren problemen. NS heeft op het traject de snelheid op zes plekken verlaagd, vanwege scheurvorming aan bruggen en viaducten. De ICNG, die op het traject rijdt, vertoonde meer kinderziektes dan verwacht en de levering van nieuwe treinen duurt langer dan gehoopt. 

Personeel

NS heeft vorig jaar ruim 5400 vacatures vervuld en ruim 3700 nieuwe werknemers aangenomen, waaronder ruim duizend nieuwe conducteurs en machinisten. De NS kan hiermee de nieuwe dienstregeling, zoals die geldt per 10 december 2023, zonder hulp van kantoorcollega's of externe partijen verzorgen. 

Ook NS verwacht dat de krapte op de arbeidsmarkt nog wel even zal duren. Zo heeft het bedrijf ook nu nog last van een tekort aan monteur. 

Plusje bij NS International

Om met een positieve noot af te sluiten: NS International verkocht in 2023 15 procent meer tickets dan in 2022. Dat reizigers meer duurzaam wilen reizen juicht NS uiteraard toe. De drukte in de treinen neemt hierdoor wel toe. Daarom heeft NS afgelopen jaar ingezet op het borgen van comfort voor reizigers door het verbeteren van de selfservice en reisondersteuning, bijvoorbeeld door een verplichte stoelreservering in de ICE International tijdens de zomer. Sinds december is de reistijd van de IC Berlijn tussen Amsterdam Centraal en Berlijn met 30 minuten versneld, dankzij een nieuwe locomotief waarmee een locomotiefwissel in Bad Bentheim aan de Duitse grens niet meer nodig is. 

Lees hier het hele jaarverslag.

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Drielandentrein eindelijk op de rails

2 jul om 10:09 uur

De eerste drielandentrein is zondag 30 juni vanaf Aken vertrokken richting Luik via Heerlen, Valkenburg,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Fiets en trein, een verstandshuwelijk?

27 jun om 08:05 uur

Verkeerskundige Jan Ploeger is eigenlijk zijn hele leven al bezig geweest met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Wegen ‘versporen’ voor Publieke Mobiliteit?

1 mei om 13:11 uur

Je kunt een auto, boot of vliegtuig kopen en daarmee zelf rijden, varen of vliegen. Maar een trein kopen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd van Rover en NS

8 apr om 14:46 uur

Rover organiseerde de wedstrijd Reizigerscadeau in samenwerking met NS om iets te doen voor treinreizigers,…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS en ProRail onder verscherpt toezicht gesteld

4 apr om 13:28 uur

NS en ProRail komen onder verscherpt toezicht. Reizigersorganisatie Rover riep hier eerder al toe op en nu…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »