Rover wil medische ontheffing mondkapjes

dinsdag 16 juni 2020
timer 2 min

Reizigersvereniging Rover en belangenorganisatie Ieder(in) willen dat mensen op basis van medische gronden een uitzondering op de mondkapjesplicht kunnen krijgen. Deze reizigers moeten zelf een alternatief aandragen.

Rover heeft op het coronameldpunt tot nu toe veel meldingen binnengekregen van reizigers binnengekregen, die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen. Daarbij gaat het om reizigers met longproblemen, een fysieke beperking of spierziekten.

Zestig procent van de meldingen die op het meldpunt binnenkomen, gaat over de mondkapjes. Reizigers binden het benauwend, merken dat andere reizigers zich er niet aan houden of begrijpen niet waarom OV-medewerkers geen mondkapje hoeven te dragen.

Ontheffing

In veel andere Europese landen geldt een uitzondering op de mondkapjesplicht om medische redenen, schrijft Rover. In Nederland is dat nog niet het geval. Daarom hebben Rover en Ieder(in) de ministeries gevraagd om een ontheffing voor deze groep mensen. De organisaties pleiten ervoor dat mensen zelf een passend alternatief kunnen kiezen, zoals bijvoorbeeld een spatscherm.

“Iedereen moet een noodzakelijke reis met het openbaar vervoer kunnen maken, maar mensen die geen mondkapje verdragen zitten nu noodgedwongen thuis”, stellen Rover en Ieder(in) in een verklaring.

Aanpassing OV-protovol

Bovendien is het thema Toegankelijkheid nog niet opgenomen in het OV-protocol, laat Ieder(in) weten. Ieder(in) is met het ministerie en de vervoerders in gesprek over aanpassingen in het protocol, zodat mensen met een beperking ook in deze tijd op betrouwbaar en toegankelijk OV kunnen rekenen. Eind juni wordt de aanpassing naar verwachting doorgevoerd.

Dat wordt dus massale fraude met doktersverklaringen.

Dat wordt allemaal wel erg lastig om te handhaven op deze manier!
En welke OV medewerkers dragen geen mondkapjes in de voertuigen? Daar geloof ik nou niet zoveel van!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.