Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro Peters van branchevereniging OV-NL weten via Twitter. Marije Hulsbosch, woordvoerder van de MBO Raad, bevestigt het belang van de verlenging en benadrukt dat dit een tijdelijke situatie is.

“Het is de inzet van de onderwijsbranche dat medewerkers en studenten veilig kunnen reizen”, begint zij. Doordat scholen de RIVM-richtlijnen hanteren, zoals de 1,5 meter afstandsregel, zijn er minder aanwezigen op scholen. “Een deel daarvan is aangewezen op het ov.“

De afspraken met de ov-sector die in mei werden gemaakt, zijn de afgelopen maanden succesvol gebleken. “Daarom gaan we nu in principe verder en focussen we ons op het continueren van afspraken op regionaal niveau, zodat afstemming goed plaatsvindt. Of er tussentijds wijzigingen in de afspraken zullen plaatsvinden, hangt af van de ontwikkeling van de crisis.”

Niet structureel

Waar Pedro Peters afgelopen juni nog sprak van een doorbraak, omdat ov-bedrijven en onderwijs elkaar eindelijk wisten te vinden rond spreiding, benadrukt Hulsbosch de tijdelijkheid van de afspraken.

“De coronaperiode is een bijzondere situatie. Normaliter is het aantal reizen per ov een onderdeel van het aantal reisbewegingen en is het totaal aantal reizende scholieren groter. Men komt ook vaak per auto, fiets of zelfs de tractor naar school. Door de bijzondere omstandigheden is het aantal reizigers met het ov van en naar school kleiner. ”

Of de spreidingsafspraken ook in een postcoronatijdperk blijven bestaan? Daar wil ze niet op vooruitlopen. “Het kan dat de situatie terug gaat naar het ‘oude normaal’, maar het kan ook zo zijn dat de situatie zó veranderd dat spreidingsafspraken helemaal niet meer nodig zijn. We weten het nog niet. Maar we zullen hoe dan ook opnieuw in gesprek moeten gaan: dit is niet van structurele aard.”

Laat een reactie achter

Lees ook