Vier experts over het volle energienet

donderdag 30 maart 2023
Nederland is Europees kampioen buselektrificatie, maar we hebben nog zo'n driekwart te gaan. Netbeheerders kunnen nu al bijna geen nieuwe aansluitingen meer realiseren. Wat kunnen we doen? We spreken erover tijdens de Zero Emissie Conferentie op 13 april in Arnhem.

Aan het panelgesprek nemen deel: Paul Broos (ElaadNL), Gerard Hellburg (Vervoerregio Amsterdam), Michel van der Mark (Qbuzz) en Emiel Trommelen (Stevin).

Broos weet dat van de huidige Energiewet beperkingen geeft aan netbeheerders. Een nieuwe Energiewet biedt mogelijkheden, alleen intussen moeten we zoeken naar kortetermijnoplossingen. Eén daarvan ziet hij in energiehubs, met meerdere organisaties en samenwerkingsvormen. Emiel Trommelen is energiehubexpert bij Stevin en gaat in op het organiserend vermogen van energiehubs.

Meer over de energie-opgave die voor ons ligt leest u in dit interview met Pallas Agterberg, change officer bij netbeheerder Liander. Dit artikel verscheen in Verkeerskunde 1/2023.

Snelweg efficiënter benutten

Van der Mark ziet kansen in flexibilisering door energieleveranciers. “We moeten de snelweg niet verbreden, maar efficiënter benutten”. De ov-sector kan als aanjager gelden van deze flexibiliteit, omdat laadstrategieën voorspelbaar zijn. Dat vraagt om een andere manier van denken en betekent dat gebruikers geen te groot vermogen bij netbeheerders moeten aanvragen (‘handdoekjes leggen’).

Voorbeeld: Amsterdam

Eind 2022 zijn nieuwe e-laadpalen op de IJ-zijde van het Centraal Station in Amsterdam geopend, stelt Gerard Hellburg. Hij gaat in op de samenwerking van stadsvervoerder GVB met EBS en Transdev, die hun laadinfra met elkaar moeten delen. Ook toont recent onderzoek aan dat reizigers liever in een e-bus zitten dan in een dieselbus.

Kom naar de Zero Emissie Conferentie

Broos, Trommelen, Van der Mark en Hellburg nemen deel aan het panel ‘Elektriciteitsnet onder spanning’ tijdens de Zero Emissie Conferentie op donderdagochtend 13 april, bij gastheer ElaadNL in Arnhem. Wilt u erbij zijn? U kunt zich nog aanmelden.

De wereld op zijn kop:wat een geld-verspilling! in Wiesbaden:weer terug van waterstof-bussen naar Diesel-bussen.Via youtube.nl Von Wasserstoff zurück zu Diesel:Wiesbaden verkauft Busse met einer Million Euro Verlüst|Das THEMA(tik in) Kehrwende-Wiesbaden Schafft wasserstoffbusse ab|hessenschau(tik in)Machen Elektro-Busse den ÖPNV teuer?|diesendad(tik in) Verbrenner oder E-Auto?Die Qual wahl beim Fahrzeug kauf|SWR Doku(tik in) E-Auto gerät beim laden in Brand(tik in) Vier E-Busse explodieren an Stromsäule(tik in) An Elektric Bus Caught Fine After Battery Explosion in Paris(tik in) TV Doku:Brennende E-Autos bei der Post(geeft weer de werking lithium battery(SEPARATOR) als die knapt ontstaat er een enorme kortsluiting,wat ook bij de E-busse'n/elektische Fietsen/telefoon opladers etc kan gebeuren.En binnen luttele seconden bij in lithium-batterij-pakket waar globaal de samenwerking tussen globaal 7000/8000 lithium-I-on voor energie-opslag kunnen ontbranden,en er een zeer giftige gasstoffen/zeer hoge temperatuur van meer als 1000 graden ontstaat,en er geen ontkomen er aan is,en de brandweer kan weinig doen,maar het laten uitbranden.Ziet via:opwegmetwaterstof,nl dat waterstofgebruik toch een veiliger gevoel zal geven,dan zoals ik meer veilig voelde als jarenlang gebruiker van LPG(autogas)werd gecontroleerd door het stoomwezen,en dat zal ook wel voor waterstof-aandrijvingen gelden.En daarnaast zoals al vaker gebeurde BLACKOUT(stroomnetuitval)(tik in) Mit der Energiewende in den Blackout? (Plötzlich Dunkel) zoals ik al veel vaker bekend maakte.En zullen die zeer belangrijke informatie worden meegenomen door zichnoemende experts:veel is in de Duitse taal weergegeven,maar dat moet voor meer de technisch hoogopgeleide lezers van ovmagazine geen lees-probleem zijn.

Is in de USA geen overvolle energienet?.: via waterstofmagazine.nl(bronvermelding) USA:1 miljoen subsidie per dag als Nikola waterstofbeloftes weet te Realiseren.Via youtube.nl (tik in) Nikola's Hydrogen masterplan *JUST* Got Bigger and Better(tik in) Windkraft:Der GroBe Schwindel (tik in) Windkraft-Das Schwutzige Geheimnis Sauberer Windräder: geeft weer de verschrikkelijke werkomstandigheden voor het delven van Neodym.Een zeer giftige stof.om een grotere magnetische kracht te verkrijgen,en vooral in de windmolens zal zorgen voor een direct drive energie-opwekking (wisselspanning),en dat die delvers er de kanker van oplopen,is niet bekend bij de Europese EU gebonden lidstaten,en de hoofdzetel in Brussel gelegen,en zal Frans Timmermans dit ook weten?.Dat ook Lithium/Kobalt/Mangaan etc voor de het voorbewegen van alle Elektrisch vervoer,uit vooral die zéér corrupte landen komen.En dat is nu het voordeel van waterstof-productie,kunnen we zelf produceren zowel in Nederland,als in alle gebonden EU lidstaten.De Heilige Graal is weer,dat vooral in 2025 de productie van de Hydrogen Cars zal worden verhoogt.Vooral de nieuwe primus zal uitkomen! in 2025 door waterstof-injectie,Otto 4 Slag Kleppenmotor,en laden bij de vele waterstof-tank-stations die overal in de EU gebonden landen worden geplaats,zowel ook voor het zware vrachtverkeer,en ook voor de Toyota Mirai/Hyundai NEXO/BWM/AUDI/Volkswagen/Daf nieuwste waterstof-aandrijving.En wie zijn nu die experts!.De technologische innovatie ontwikkelingen,gaan zeer snel.Vooral Zwitserland zet zich volledig in voor meer waterstof-gebruik,elke Karton in Zwitserland kan zijn eigen beslissingen nemen,want ze zijn autonoom.Voordat u overgaat,en uw brandstof-auto zal vernieuwen,ga voor waterstof-aandrijving:geen laadpalen meer voor uw deur,die het aanzien van de beurt verpesten etc.En binnen 3 minuten getankt,en globaal 600 km ver kunnen rijden op een tank-vulling.Waar zal de Slimste mens wonen van Nederland: in de Gemeente Rheden!.Het zou zo maar kunnen?.Reageer eens lezers van de ovmagazine,mijn huidige leeftijd is 78 jaar.Wie volgt!.

aanvulling: via youtube.nl (tik in) Wind turbine assembly (tik in) How Wind Turbines Are Built(tik in) AUFBAUW VON WINDRÄDERN:Für desen jop bracht man Nerven aus Stahl|Doku.Voor meer de technologische onderlegde lezers.

Wat zal de keuse's worden!: E-Bussen of Waterstof-bus-aandrijving!.Via :youtube.nl (tik in) Osnabrück elektrisch-Eine stadt stellt um auf E-Busse(hulde voor het Nederlandse-bedrijf VDL)(tik in) Der Hyundai Elec City Fuel Cell-ein wasserstoffbus überzeugt.Maar het is vaak een sigaar uit eigen doos,omdat wij als belasting-betaler de subsidie's moeten opbrengen.En daarnaast zullen de stroomkosten op blijven ontwikkelen,doordat windmolens/zonnepanelen gezien kan worden,als een pulserende energie-opwekking.Maar om voldoende energie zullen blijven leveren(stroom),zal dat een frictie kunnen geven,voor constante stroomnet-aanvoer.En ook het verdien-model om te kunnen concureren met eigen vervoer van de auto-bezitters,zal daar deel van gaan uitmaken.Hamvraag is: wat gaat het buskaartje kosten!.Ook de aanschaf van de E-Bussen en de aanpassingen om die E-bussen te laden in de garage's,en dan nog het verbruik van de Airco's en de verwarming in de koude jaargetijden,bij bijv. -10/20 temperaturen wat vooral in landen met een land-klimaat-extra energie zal vragen van de Lithium-batterijen.Nederland is van een andere orde,omdat door ons zee-klimaat,een andere inschatting aanwezig is.

TenneT heeft van Noord-Zuid Duitsland ondergronds een gelijkstroom kabel geplaats,inzake dat gelijkstroom veel meer energie-kan transporteren,dan via wisselstroom.Via youtube.nl (tik in)TenneT: Verlegung von Gleichstrom-Erdkabeln.En dat is ook een zeer snelle snelweg,om energie te transporteren.Daarnaast is algemeen bekend,de opkomst van de waterstof-aandrijvingen,vooral in 2025 zal dat een ommekeer betekenen in anders elektrich rijden,en dat is heel divers,vooral door de Europese/Japanse/Zuid-koreaanse auo/bus waterstof-fabrikanten.Als voorbeeld:via youtube.nl (tik in)Toyota CEO:"This NEW Engine will Destroy The Entire EV Industry!" EN WAAR BLIJFT UW REAKTIE'S!.

Er zijn in het OV drie sprookjes: ERTMS, MAAS en Waterstof. Het opwekken van waterstof is heel kostbaar en kost waanzinnig veel vuile energie.

Mijn ervaring is al vele jaren,als er nieuwe technologische innovatie worden ontwikkeld,er een golf van kritiek ontstaat door de samenleving-verbanden onder de Burgers,door te weinig kennis opleidingsniveau,en heel weinig kennis van de Elektrotechniek/elektronische kennis verrijking etc.Maar wel via de sociale media:zich willen uiten door hun niet parate kennis,en dat kan zijn in de diversiteit in de exakte kennis.En dat veroorzaakt in de verkeerde diversiteit in onze samenlevingsverbanden en gedachtengoed,En daarmee een contradictie kan ontstaan in de verschillende IQ waarde's,in kennis-overdracht.Ga een cursus volgen:Elektro/Elektronica/Mechanica etc. voordat je niet goed onderbouwde reaktie geeft.Maar het zijn vaak die groep Burgers.die zich doen laten gelden,die weinig affiniteit hebben,met alles wat te maken heeft met techniek.Vooral de NPO/NOS moet hebben vaak alleen over Windmolens/Zonnepanelen etc. Ziet via: RVO.nl Rijksdients voor ondernemend Nederland:in de thema's van oa Waterstof ontwikkelingen,en meerdere onderwerpen in de diversiteit van onderwerpen.Via youtube.nl (tik in) Hannover Messe 2020/23 de ontwikkelingen van de Robots,die heel veel taken kunnen overnemen,en ook het tekort inzake technische personeel kunnen aanvullen!.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.