Afschaffing covid-maatregelen: eindelijk weer normaal met het ov!

dinsdag 17 mei 2022

Inmiddels hebben we de pandemische tijden zo goed als achter ons gelaten en voelt het bijna weer als het ‘oude normaal’. Met betrekking tot het openbaar vervoer betekent dit: geen mondkapjes meer of afstand houden op stations en perrons. Een grote opluchting voor de ov-sector, maar ook voor de reizigers zelf.

Studenten treinen er weer op los

De afschaffing van de covid-maatregelen was ontzettend welkom voor studerend Nederland. Na twee jaar lang studeren in de vorm van online lessen en een ernstig gebrek aan interactie met medestudenten en docenten, is dat inmiddels volledig verleden tijd. Fijn voor de studenten, maar ook voor het openbaar vervoer. Studenten treinen er namelijk weer flink op los. Volgens recente cijfers reizen studenten weer nagenoeg evenveel als voor de pandemie.

Dagjesmensen verkiezen trein boven auto

Ook dagjesmensen zijn weer steeds vaker te zien in het openbaar vervoer, voornamelijk tijdens weekenddagen, met feestdagen of in vakantieperiodes. Mede dankzij de hoge brandstofprijzen, verkiezen zij regelmatig de trein of de bus boven de auto. Zo worden er vaker dan voor de pandemie groepstickets gekocht door gezinnen, families of vriendengroepen. 

Ongetwijfeld zal voor hen meespelen dat reizen met het openbaar vervoer inmiddels net zo comfortabel is als voor de pandemie én er bovendien weer van alles ondernomen kan worden. Zonder mondkapje, geen ongezellig afzetlint meer op samenscholingslocaties en niet meer afstand hoeven houden op perrons en stations, maakt het reizen met het openbaar weer zorgeloos.

Gebrek aan forensen: thuiswerken blijft een trend

De reizigersgroep die achterblijft wat betreft het reizen met het openbaar vervoer, zijn de forensen. Alhoewel de cijfers de komende maanden nog kunnen veranderen, lijkt het erop dat thuiswerken een trend is gebleven. Zowel werkgevers als werknemers lijken de flexibiliteit die het biedt ten zeerste te omarmen.

Waar het in de weekenden soms alweer net zo druk is als voor de pandemie, is het aantal reizigers doordeweeks nog niet terug op het oude niveau. De verwachting is echter dat ook het doordeweekse reizigersaantal in de loop der tijd weer zal gaan stijgen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.