Arriva houdt concessie West-Brabant ook na 2025

woensdag 13 december 2023
Arriva mag ook na 2025 het busvervoer in West-Brabant blijven verzorgen. De vervoerder blijft tot 2035 verantwoordelijk voor het busvervoer in de regio. Ook Qbuzz had zich ingeschreven voor de concessie, maar uit de aanbesteding kwam huidige vervoerder Arriva als beste uit de bus.

Arriva blijft tot 2035 verantwoordelijk voor het busvervoer in West-Brabant, inclusief de lijnen naar Rotterdam en Utrecht. In de nieuwe concessie zijn sneller en meer rechtstreekse verbindingen opgenomen dan nu het geval is. Ten opzichte van 2019 (vóór de coronapandemie) biedt Arriva straks ruim 10% meer openbaar vervoer. Over de details van de dienstregeling wordt in de loop van 2024 meer bekend.

Elektrische bussen

Arriva voert het stads- en streekvervoer vanaf de start van de concessie uit met elektrische bussen, de Brabantliners en buurtbussen blijven tot uiterlijk 2030 rijden met dieselbussen. Voor het stallen en opladen van een groot deel van de elektrische bussen zal Arriva gebruik gaan maken van de nieuwe remise die de provincie op dit moment laat bouwen in Breda. Die remise moet voor de startdatum van de concessie, 6 juli 2025, gereed zijn. 

“Het zijn roerige tijden voor het openbaar vervoer”, zegt gedeputeerde mobiliteit Stijn Smeulders. “Daarom waren we in oktober al heel blij dat er twee serieuze partijen zijn die deze uitdaging met ons aan willen gaan. De bieding van Arriva komt nu als winnaar uit het beoordelingstraject. We kijken er naar uit om samen met hen het ov nóg beter te maken in West-Brabant.”

Klaar blijven staan voor alle West-Brabantse reizigers

“We zijn echt ontzettend blij dat de concessie West-Brabant opnieuw aan ons is gegund en dat we klaar mogen blijven staan voor alle West-Brabantse reizigers”, vult Jan Pieter Been aan, regiodirecteur Arriva Zuid. “Met deze winst kunnen we het openbaar vervoer in dit gebied met hart en ziel verder ontwikkelen en onze dienstverlening richting de reizigers optimaal organiseren. We zijn trots op dit resultaat en bedanken dan ook graag alle reizigers, de provincie Noord-Brabant voor het vertrouwen en natuurlijk vooral ook alle Arriva-collega’s die samen, elke dag weer, klaar staan voor al onze reizigers!”