Arriva per december 's nachts van Maastricht naar Schiphol

maandag 31 oktober 2022

Op 16 december gaat Arriva de eerste nachttrein rijden. Hiervoor was anderhalf jaar geleden een aanvraag gedaan bij de Autoriteit Consument en Markt. Vanaf 16 december gaat iedere vrijdag- en zaterdagnacht een verbinding rijden tussen Maastricht en Schiphol. Groningen komt in januari ook aan de beurt. Voor het eerst starten er in Nederland treinverbindingen in zogenaamde open toegang.

De Europese wetgeving maakt het sinds 2021 mogelijk om verbindingen op basis van open toegang aan te bieden. Hierdoorkunnen vervoerders op eigen risico, zonder overheidsconcessies, vervoerdiensten aanbieden op het spoor. Arriva is de eerste vervoerder in Nederland die gebruik maakt van de nieuwe wetgeving. Ze geven aan dat ze ambitieuze plannen hebben voor in de toekomst. Met deze nachttreinen spelen ze in op de wens voor meer (inter)nationale treinen.

Anne Hettinga, CEO Arriva Nederland: “Het is fantastisch dat de eerste trein in open toegang nu ook daadwerkelijk gaat rijden. Een historisch moment wat mij betreft.  Zo moeten we ook omgaan met het hoofdrailnet. Niet alleen naar mijn mening maar ook geheel volgens de regels van de EU: eerst de ruimte geven aan de markt om treinverbindingen aan te bieden, pas daarna kijken of een openbare aanbesteding nodig is. Met deze nachttreinen laten we zien dat de markt kansen aangrijpt als ze zich voordoen. Als ondernemende partij bieden we nu extra reismogelijkheden op het hoofdrailnet, zodat meer mensen gebruik kunnen maken van duurzaam reizen op het Nederlandse spoor.”
 

Vanaf 1 december tickets verkrijgbaar

Tickets zijn voor 10 euro te koop via de reisapp van Arriva. Als reiziger ontvang je dan een QR-code, hiermee open je de poortjes. De ticketprijzen zijn voor elk station even hoog, waarvandaan je ook meereist. OV-chipkaarten werken niet op het nachttrein traject, omdat deze onder een ander tarief valt.

Hier vinden reizigers meer informatie, zoals de dienstregeling en antwoord op veel gestelde vragen.

 

Tien Euro lijkt goedkoop, maar als je in Amsterdam Bijlmer of Zuid instapt ben je relatief duurder uit dan iemand die in Eindhoven of Maastricht want die heeft er reeds een lange rit achter de rug. Wat als er een storing optreedt onderweg zorgt Arriva of NS dan voor vervangend vervoer midden in de nacht ?Men moet maar afwachten of het zoden aan de dijk zet met één rit per week, daar zijn betere alternatieven voor zoals de iets duurdere Schiphol Travel Taxi die je bij de voordeur afhaalt en voor de terminal afzet, dat is bij de trein wel anders om maar te zwijgen van de vele nachtelijke werkzaamheden op het spoor. Ik geef Arriva het voordeel van de twijfel en wacht zeker de media aandacht af voor deze Schiphol Expres trein dienst, succes !

Arriva heeft de mogelijkheid om op te schalen naar meer nachten een rit. Omdat dit geheel op eigen kosten wordt gefinancierd, is de keuze gemaakt op 1 nacht per week. Als dit positief uitpakt breidt men dit uit. Tickets zijn via gimble te koop.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.