‘eCitaro gaat zich komende jaren bewijzen’

donderdag 1 september 2022

Daimler Buses | EvoBus wil vanaf 2030 wereldwijd zijn gehele productengamma ook in een emissievrije variant aanbieden. Dat vertelt Dirk Meppelink, accountmanager ov van EvoBus Nederland. Hij was begin mei op de Daimler Buses eDays in Mannheim aanwezig en hoorde over de visie van het wereldwijde bedrijf.  

“Vanuit Nederland waren we met een stuk of vijftien man op pad. Natuurlijk was het fijn om elkaar weer fysiek te ontmoeten, maar ook om te horen over de visie van Daimler. Vanaf 2025 wil Daimler Buses het interstedelijke materieel en vanaf 2030 alle bussoorten ook in een elektrische variant aanbieden. We gaan geen diesel meer doorontwikkelen.” 

‘Alle kanten op’

“In 2018 hebben we met de 12meter-eCitaro onze eerste elektrische bus in de markt gezet, gevolgd door een 18meter-variant in 2019. We bieden het aan met laadopties aan de pantograaf (up en down) en aan de stekker en twee verschillende batterijsoorten. Vanaf 2023 gaan we ook met range-extender leveren, met waterstofflessen en een Toyota-brandstofcel in het dak. Dan heeft de bus één batterij- en een waterstoflaadpunt, dan kan de klant alle kanten op. Uiteindelijk blijven stadsbussen op batterijen rijden, maar met de range extender kan dezelfde bus langere afstanden afleggen.” 

‘Daimler gaat geen diesel meer doorontwikkelen'

“Maar wat wellicht nog belangrijker is: zodra de vervoerder de bus koopt, ga je een contract voor 15 jaar met elkaar aan. Dus na de levering begint het eigenlijk pas: de service, het onderhoud, data monitoren en voorspellen. Wij leveren een turnkey solution met ons OMNIPlus ON-systeem, waarmee we realtime data uit de bus uitlezen en backend aanleveren. We hebben bovendien een eigen datadashboard ontwikkeld. Daarmee kunnen we klanten maximaal ontzorgen. OMNIPlus ‘praat’ bovendien met Hastus, dat veel vervoerders gebruiken.” 

‘Veiligheid en comfort’ 

“We bezuinigen niet op veiligheid en comfort. Het actieve veersysteem maakt het prettiger in bochten en tijdens het remmen, terwijl we ook Sideguard Assist, oftewel dodehoeksondersteuning, en Preventive Brake Assist gebruiken. Die remsnelheid wordt bepaald op basis van de afstand tot de voorganger. Dat is ook veiliger voor de omgeving. We hebben die systemen in auto’s en trucks al lang gebruikt en doorontwikkeld, dus de kinderziektes zijn er wel uit.” 

“In Nederland rijdt nog geen eCitaro in een concessie, dat klopt, maar dat komt vooral doordat de afgelopen 1,5 jaar vrijwel geen nieuwe bussen werden gekocht. Bijna al het materieel dat rondreed stamde uit het pre-coronatijdperk. Dat is begrijpelijk, maar betekende ook dat wij op onze beurt moesten wachten. De komende jaren komen er veel nieuwe concessies aan, dus dan komt ons moment. Klanten zien dat er een visie achter ons product zit. In 2021 verkochten we onze eerste eCitaro aan De Decker – Van Riet in Vlaanderen en die is heel positief over de betrouwbaarheid.” 

“Voor de ov-keten zou het goed zijn dat aanstaande tenders meer worden verspreid. De industrie kan de productiecapaciteit nog wel aan, maar als vier á vijf tenders tegelijk op de markt komen moeten vervoerders kiezen waarvoor zij zich inschrijven. Als twee vervoerders inschrijven op een aanbesteding, valt er voor de opdrachtgever weinig te kiezen. Meer inschrijvers betekent meer concurrentie en dat is beter voor de gehele ov-ontwikkeling.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 2/2022. Wilt u OV-Magazine voortaan op papier of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.