Een kijkje in de keuken bij... Vialis

dinsdag 2 augustus 2022

Wie zijn de mensen die het ov in Nederland draaiende houden? Dit jaar gaat OV-Magazine op onderzoek uit. Deze keer spreken we met Lefty van Daal, assemblagemonteur bij VolkerWessels-onderneming Vialis.

Van Daal werkt op de afdeling Railway Systems van Vialis. Hier worden mechanische systemen, vaak al voorzien van elektronica en technologie, geassembleerd voor wissels, seinen, panelen en AHOB's (automatische halve overwegbomen).

Veiligheid is van groot belang binnen Vialis, naast duurzaamheid en doorstroming, weet hij. Sinds kort is Lefty van Daal veiligheidsambassadeur op zijn werkvloer. Met een clubje collega‘s uit alle geledingen van het bedrijf volgde hij de cursus ‘Brain Based Safety’. Zij leerden er anders te denken over veiligheid: ‘Je doet het veilig, of je doet het niet’. 

Het zou voor een jaar zijn…

Via een uitzendbureau kwam Van Daal op zijn 19e, tijdens een tussenjaar, bij Vialis werken in de assemblagefabriek voor spoorsystemen. “Het zou voor een jaar zijn”, herinnert hij zich nu, vijf jaar later. Een goede sfeer, leuke collega’s, weinig hiërarchie, uitdagend werk en doorgroeimogelijkheden, noemt hij als redenen waarom hij nog steeds vijf dagen per week met plezier naar de assemblagefabriek in Houten rijdt, om er te werken aan duurzame veiligheids- en doorstromingssystemen voor het spoor. 

Naast BHV-er en opleider van uitzendkrachten is hij sinds de veiligheidscursus nu dus ook veiligheidsambassadeur voor ‘veilig denken’ op zijn afdeling binnen Vialis. “Ik ben blij met de verantwoordelijkheden die ik binnen het bedrijf krijg.”

Trots

Maar misschien wel de grootste beloning voor alle inspanningen is het terugzien van de eigen fabrieksproducten in de praktijk. Want ja, Lefty is zelf ook regelmatig treinpassagier. Hoewel er op de perrons, behalve vertrekseinen, niet veel aan fabrieksmateriaal te zien is, zit hij in de trein altijd bij het raam en kijkt naar de seinen onderweg. “Ik vertel dan graag over wat die seinen zeggen over stoppen, doorrijden en over snelheden op de trajecten.”

Ook de AHOB’s op kruisingen van weg en spoor zijn voorzien van eigen fabrieksproducten, evenals de wisselsystemen. “Als ik erover vertel dan ervaar ik echt een gevoel van trots.”

Dit interview maakt onderdeel uit van de onregelmatige serie ‘Een kijkje in de keuken van…’. Ook meedoen? Stuur dan een mail naar redactie@ovmagazine.nl.

Men mijn leeftijd van 78 jaar,heb ik nog gekend de stoomlocomotieven,en heel veel bebelengstelling gehad,met alles wat met treinen te maken heeft. Ziet via:youtube.nl (tik in) The Creation of Trains Part 1-Hitachi.Een van de wererd beste treinen-bouwers.Hofleverancier van de Engelse/Schotse spoorwegen,maar besturings-veiligheids-systemen kun je via Hitachi terugvinden.

Erg leuk en precies zoals het is! mooie producten maken #Trots

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.