Een kijkje in de keuken bij…GVB

dinsdag 14 maart 2023

Wie zijn de mensen die het ov in Nederland draaiende houden? Ook dit jaar gaat OV-Magazine weer op onderzoek uit. Deze keer spreken we met Raymond Huisman, manager Assetplanning bij GVB in Amsterdam.  

Huisman was tot oktober 2022 nog adviseur voor Goudappel. Hij had niet het gevoel daar weg te moeten, nog steeds vindt hij het een prachtig bureau, maar hij wilde mede aan de knoppen zitten als het gaat om nieuwe veer-, bus-, metro- en tramsystemen. Bij Goudappel bedacht hij een ov-systeem, bij GVB maakt hij het Amsterdamse ov-systeem. Tot nu toe heeft hij het enorm naar zijn zin. 

GVB maakt het mogelijk dat Amsterdam bereikbaar blijft voor alle alle inwoners en bezoekers van de hoofdstad, begint Huisman. Als manager Assetplanning stemt hij het aanbod van GVB af op de te verwachten reizigersvraag. Daarbij gaat het op de lange termijn om voldoende capaciteit op het gebied van voertuigen, opstelruimte of werkplek.  

Werkplezier 

Het meeste plezier haalt hij uit "de puzzel leggen" voor de assets op de lange termijn. “Ik moet ervoor zorgen dat nieuwe voertuigen passen in het systeem van werkplaatsen, opstelruimtes en andere faciliteiten. Wat reizigers hopelijk nooit opvalt, is dat de voertuigen 's nachts ook een plekje moeten hebben en onderhouden moeten worden”, aldus Huisman. Omdat je een tram koopt voor miljoenen kilometers, of na een periode van een pandemie nog veel onzekerheid kan rondzingen, maakt dat het werk spannend en boeiend. Het doel voor Raymond Huisman is in zijn functie duidelijk: samen met collega's het openbaar vervoer elke dag een beetje beter maken. 

Verschillende steden 

Huisman heeft inmiddels in zowel Amsterdam, Den Haag, Utrecht als Rotterdam functies in het ov bekleedt. De ov-sector kent veel verscheidenheid. Voor Huisman is dat één van de factoren die het leuk maakt, mits je net als hij op zoek bent naar complexiteit en schaalvoordelen. “De Amsterdamse metro kan niet rijden in Rotterdam, een Haagse tram loopt vast in Utrecht. Het ov-systeem is in elke stad anders georganiseerd; zowel op het gebied van onderlinge vergelijking tussen stadsvervoerders maar ook de aanbestede stadsnetwerken.”  

Ook steden als Leiden en Amersfoort kenmerken zich door hun verscheidenheid. De grootste overeenkomst volgens Huisman? "Veel mensen in de ov-sector zijn ontzettend trots op de sector en dragen bij om Nederland mobiel te houden op economische en duurzame wijze.” 

Ov is overal 

Huisman volgde zelf een studie om in deze branche kennis op te doen. Zijn inspiratie kwam eigenlijk uit élk vak op de middelbare school: “Heel plat gezegd vind je elk vak van de middelbare school terug in het ov-systeem: techniek, economie, aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, wiskunde, maatschappijleer... Het ov-systeem is ontzettend politiek, heeft een lange historie en enige technische basiskennis is wel prettig als je een spoorsysteem wil begrijpen.”  

Juist doordat alles zo aan elkaar is verbonden, is het makkelijk om dingen moeilijk te maken. "Veranderen en vooruitkomen kan een opgave zijn. Ik vind het leuk om al die verschillende perspectieven op een begrijpelijke manier aan elkaar te knopen.” Volgens hem is de mindset belangrijker dan het wel of niet afronden van een bepaalde studie. 

De toekomst 

Bij GVB kwam Huisman met een frisse blik binnen, mensen lijken dat te waarderen. Wat zijn zijn ambities voor de komende vijf jaar? “De frisse blik wil ik vasthouden, ook als ik over vijf jaar nog steeds bij GVB werk. Daarom probeer ik contact te houden met mijn Europese netwerk om die frisse blik ook straks in te blijven brengen.”  

Huisman hoort vaak: "maar Amsterdam is uniek...”, daar gelooft hij ook nog steeds in als het gaat om specificaties: "Functioneel en conceptueel gezien kan GVB echter nog een hoop leren met én van de buurlanden en –steden. Leren en samenwerken gaat niet vanzelf, dat kost energie. Ik hoop dat ik daar voldoende energie aan kan en blijf geven om over vijf jaar onze kennis meer naar buiten te blijven brengen. Deelnemen aan deze interviewserie is daarin een mooie eerste stap.” 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.