EU wil Lelylijn in 2050

vrijdag 26 april 2024

De Lelylijn is toegevoegd als nieuwe spoorverbinding aan de Europese spoorkaart. Dat heeft het Europees Parlement besloten. De EU wil dat Nederland uiterlijk 2050 de spoorverbinding realiseert.

De Europese Commissie was eerder al akkoord met het toevoegen van de Lelylijn aan officiele lijst met belangrijke spoorverbindingen binnen Europa. Het Europees Parlement is nu ook akkoord. 

Concreet betekent dit dat de spoorlijn moet worden doorgetrokken van Groningen naar Bremen, Hamburg en Kopenhagen. Europa wil bijdragen aan de lijn, op voorwaarde dat de spoorlijn zowel passagiers als goederen gaat verwerken. De EU verwacht van Nederland dat de Lelylijn uiterlijk in 2050 gerealiseerd is.

Tegenstrijdig

De ontwikkelingen rondom de Lelylijn zijn op zijn minst tegenstrijdig te noemen. Zo werd juist geld uit het beschikbare budget voor de Lelylijn gehaald, ten gunste voor andere spoorverbindingen in NEderland. 

De provincie Flevoland reageerde daarop met een brief richting Den Haag, waarin ze hun zorgen uitten en het belang van de spoorlijn benadrukken. De brief werd opgesteld samen met de andere noordelijke provincies. 

De Lelylijn moet de Randstad gaan verbinden met Noord-Flevoland, Friesland en Groningen. Hoe het precieze traject moet lopen, is nog niet bekend. De verwachting is dat de spoorlijn via Emmeloord, Joure en Drachten naar Groningen zal rijden.