'Kabinetsvoorstel remt ov-ontwikkeling'

vrijdag 8 juli 2022

De provincies, de Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag wijzen een nieuw kabinetsvoorstel af, om in te stemmen met een beschikbaarheidsvergoeding voor 2023 van 150 miljoen euro. Volgens hen is een bijdrage van 500 miljoen euro nodig.

Het voorstel remt volgens de decentrale overheden de ontwikkeling van het ov. Verschralingen blijven dreigen en de voorwaarden die het kabinet stelt zorgen dat het ov zich niet kan doorontwikkelen. Terwijl dat voor reizigers, maar ook maatschappelijke ontwikkelingen als de woonopgave en de klimaat- en energietransitie van het grootste belang is. Eerder deze week wees staatssecretaris Heijnen een dringend verzoek van de decentrale overheden af om alsnog in te stemmen met een eerder samenontwikkeld maatregelenpakket, met een lager garantiebedrag voor 2023. Dit tegenvoorstel ligt wat de overheden betreft echter nog steeds op tafel, in het nadere overleg dat partijen vrijdag met elkaar hebben.

Maatregelenpakket overbruggingsjaar 2023

De afwijzing van het nieuwe Kabinetsvoorstel komt na ruim een half jaar besprekingen tussen het ministerie van IenW, de ov-bedrijven en de decentrale overheden. In de eerste fase van dit overleg ontwikkelden de partijen samen een passend maatregelenpakket voor 2023. Hierin waren bijdragen en inspanningen van overheden en ov-bedrijven voorzien en een garantstelling van het kabinet van maximaal 500 miljoen euro.

Daarmee kon het huidige ov in stand blijven en kon het in 2023 de weg terug naar het voorzieningenniveau van 2019 weer opzoeken. De voorstellen betroffen ook maatregelen om het ov extra aantrekkelijk te maken voor reizigers en het werkklimaat en productiviteit in de sector te verhogen.

Toen dit pakket medio april ter besluitvorming voorlag bleek het kabinet niet bereid tot haar deel van het pakket. De decentrale overheden zagen zich vanwege ontbrekende financiële zekerheden gedwongen hun vervoerplannen voor 2023 daarop aan te passen, onder andere via verdere versoberingen.

Kabinetsvoorstel biedt geen soelaas

Na diverse Kamervragen kwam het Kabinet eind juni tot het inzicht dat 2023 voor de ov-sector toch een transitiejaar moet vormen. Staatssecretaris Heijnen besloot echter niet om voor 500 miljoen euro garant te staan, maar legde een nieuw voorstel aan de gesprekspartners voor, met een omvang van 150 miljoen euro voor de hele ov-sector en een aanvullend eisenpakket ten opzichte van het maatregelenpakket dat eerder klaarlag voor besluitvorming.

De provincies en vervoerregio’s kwamen tot de conclusie dat het nieuwe voorstel de komende jaren het ov niet kan redden van verschraling noch helpt het de sector om door te ontwikkelen. Het voorstel zet misschien in 2023 nog een rem op de verdere verschraling van het openbaar vervoer, maar biedt voor de daarop volgende jaren in financieel en maatschappelijk opzicht geen perspectief.

Met het voorstel kunnen de ov-bedrijven hun personeel geen zekerheid geven op een toch al krappe arbeidsmarkt. Verdere afschalingen dreigen in komende jaren. Bovendien legt het voorstel ook in 2023 nog een deken over de doorontwikkeling van de ov-markt, omdat het kabinet extra reizigersopbrengsten volledig wil minderen op haar bijdrage.

Uitweg ligt klaar

Eerder deze week wees staatssecretaris Heijnen een dringend verzoek van de decentrale overheden af om alsnog in te stemmen met het eerder klaarliggende maatregelenpakket, met een lager garantiebedrag. Dit tegenvoorstel ligt wat de overheden betreft nog steeds op tafel, in het nadere overleg dat partijen vrijdag met elkaar hebben.

Het kabinet gaat uit van de vraag naar het OV. Het zou moeten gaan om de "vervoersbehoefte". Iedereen heeft behoefte aanvervoer. Een ieder kiest de voor hem of haar op dat moment meest aantrekkelijke middel van vervoer. Op die keuze baseert het kabnet haar beleid voor het OV. Een zeer aantrekkelijk OV (waarin frequentie een belangrijke rol speelt) wordt door deze regeringniet min of meer afgewezen en dus blijft men gebruik maken van de auto (zeer zeker op langere trajecten) en voor zover het kan op de fiets voor kortere trajecten).

Ja als de bomen niet meer tot aan de hemel groeien wordt bekent zelfs Den Haag weer kleur.
En er is niets waarvoor ze banger zijn dan OV. Het lijken wel automobilisten

En terecht, het eeuwige ondoorzichtige OV, de perfecte bodemloze put. Een garantie voor parlementaire enquetes, als je veel geld uitgeeft (de enige 'uitweg ligt klaar' die de OV sector kan bedenken, wat een armoe). En atijd op het bordje geschoven van onnozele staatsecretarissen, zoals nu weer mevrouw Heinen.

OV-sector krijgt wat het verdient.

En inderdaad heeft Hans Derks gelijk. Men moet uitgaan van "vervoersbehoefte" ipv naar de vraag naar OV.
Alleen heeft de ingewikkeldheid van OV er toe geleid dat OV als een autistisch eiland, is voor gewone mensen eng en onzeker. Dus heeft OV zichzelf buitenspel gezet.

En heeft iedereen het volstrekt logisch over 'de vraag naar OV' . Want 'OV moet in stand gehouden worden'. Kennen jullie die formuleringen die iedereen standaard gebruikt?
Het betekent eigenlijk nostalgie, ipv dat het gaat om de toekomst. Zoals ook gekke Henkie erbij moet blijven horen, anders krijgen we schuldgevoel, voelt niet prettig. Dat is OV voor de politiek (zodra de bomen niet meer tot de hemel groeien).

Mensen zijn bang voor OV, er is latente onzekerheid door de ingewikkeldheid (en dat betreft stap 1 van de piramide van Maslov - 'veiligheid' - maar de 'gedragwetenschapper' bij NS richt zich op stap 4 of 5 - 'beleving' leuke stationsruimtes; hoe blind en triest en zelfgenoegzaam decadent is dat ?).

Er is al decennia een schrikbarend minieme modal split tussen auto en OV. Men zwetst gewoon door.

Uitzonderlngen zijn er in OV natuurlijk ook. Enkele lijnen zijn succesvol, als bijv Thalys - en dat zijn succesjes omdat ze eigenlijk los van het OV-net functioneren, hoe typerend en triest en is dat igenlijk niet?

De planeet, de toekomst, onze kinderen schreeuwt om helder eenvoudig OV.

OV-sector denkt dat ze dat zijn - oftewel ziende blind. Net zoals ze denken dat ze met Maslov aan wetenschap doen - ipv als Pavlov aan kleuterachtig hobbisme, navelstaarderij.
Standaard alleen maar vragen om geld (nu 'voor dubbele frequentie's', anders voor 'BRT', voor MAAS', het palet van OV is eindeloos), kennen jullie een andere actie in OV behalve deze Pavlov-reactie?

Verschuilen in suggestieve opgeblazen bla bla bla vol gaten. Bah bah bah. Want elk project is gatenkaas, staat garant voor eeuwige vervolgprojecten. Over de ruggen van de samenleving/mensen/planeet.

BAH!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.