NS weert ligfietsen en tandems uit trein

dinsdag 4 juni 2024

Ondanks advies van het Locov staat de NS het meenemen van ligfietsen en tandems in de trein niet meer toe. De NS neemt dit besluit omdat tandems en ligfietsen niet altijd op de voor fietsen bestemde plek in het treinstel passen.

Locov heeft op 29 april 2024 advies gegeven over het voornemen van NS om de voorwaarden voor het meenemen van fietsen in de trein te wijzigen. Een aantal van de adviezen zijn overgenomen - zo vallen steps voortaan onder handbagage - maar voor ligfietsen en tandems is voortaan geen plaats meer.

Ligfietsen en tandems

Ligfietsen en tandems worden volgens de NS vaak schuin geplaatst, vanwege ruimtetekort in de trein. Daardoor wordt een deel van de naastgelegen fietsplek en de doorgang geblokkeerd. De NS geeft toe dat dit niet vaak voorkomt, maar vooral in de zomer ontstaan er tussen personeel en reizigers discussies over het blokkeren van doorgangen door tandems en ligfietsen. Alleen reizigers die een dergelijke fiets als hulpmiddel gebruiken vanwege een beperking mogen deze fietsen nog meenemen. 

Driewielfietsen

Ook de voorwaarden voor driewielfietsen worden aangepast. Deze fietsen worden vaak als hulpmiddel gebruikt. In dat geval wordt de driewielfiets toegelaten in de trein en wordt deze geplaatst op een prioriteit rolstoelplek, dus een andere plek dan de fietsplekken, speciaal voor hulpmiddelen. 

Vouwfietsen

Vouwfietsen mogen geen hinder veroorzaken. Om dat te verduidelijken mag een vouwfiets niet (meer) het looppad of een zitplaats blokkeren. De vouwfiets moet, waar dat kan, op een bagegeplek gestald worden. De vouwfiets mag voortaan maximaal 80 centimeter hoog zijn (in opgevouwen toestand). 

Lees hier het besluit.