Veiligheid Rotterdamse watertaxi's nog niet op orde

woensdag 17 januari 2024

Foto: Shutterstock

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft onderzoek gedaan naar de botsing tussen een watertaxi en een rondvaartboot in juli 2023. De OVV concludeert dat passagiers nog niet veilg genoeg zijn. Intensief vaarverkeer op de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam vraagt om meer regie en professionalisering. 

 

Op 21 juli 2023 kwam een snelle watertaxi in botsing met een rondvaartboot. Vijf passagiers en de schipper raakten hierbij te water. Ze werden door een andere watertaxi uit het water geholpen. Kort daarna zonk de watertaxi. 

Meer regie en meer professionalisering

Op de Nieuwe Maas is het druk met zee- en binnenvaartschepen, passagiersschepen, pleziervaart en watertaxi's. Dat vraagt om meer regie. Uit het rapport: "Veilig personenvervoer over het water kan alleen als alle schippers zich bewust zijn van hun vaargedrag, als de vaarweg duidelijker ingericht is en als iedereen zich aan de regels houdt. "

Vaargedrag en complexiteit

De OVV doet de aanbeveling om consequent aandacht te geven aan het vaargedrag van de schippers en het naleven van de regels. Meer training voor schippers en minder afleiding staan daarbij voorop. Ook de complexiteit van de Nieuwe Maas is een probleem. Daarom beveelt de Onderzoeksraad aan om de Nieuwe Maas minder complex in te richten. Hiervoor zijn de Havenmeester Rotterdam en de gemeente Rotterdam aan zet, samen met gebruikers als Watertaxi Rotterdam, Koninklijke Spido en Waterbus. 

Tweede voorval

Dit is het tweede onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in korte tijd naar een voorval waarbij een watertaxi betrokken was; in december 2023 werd het onderzoek gepubliceerd over het voorval in het Schuitengat bij Terschelling.

Lees hier meer (OVV).