De dag van morgen

woensdag 18 november 2015
timer 3 min

Ik mocht laatst in Amstelveen deelnemen aan een discussie over de toekomst van het openbaar vervoer. Het thema is actueel: is er in de nieuwe wereld van zelfrijdende voertuigen nog wel plaats voor ov?

Visionairs zeggen dat straks iedereen in een bestuurderloze pod zit die op afroep beschikbaar is. Het openbaar vervoer kan wel inpakken, is de boodschap. Dit lijkt mij wat al te gortig. Het leidt af van waar het werkelijk om gaat: de toekomst van slimme mobiliteit en de rol van het ov daarin.

In het grensgebied van individueel en collectief vervoer ontstaat een nieuwe markt aan vervoerconcepten. Denk aan Uber en allerlei digitale liftcentrales die overal en altijd een ritje naar je bestemming regelen. Of de opkomst van e-bikes en speed pedelecs waarmee mensen steeds grotere afstanden afleggen. En sinds een jaar of tien zijn deelauto’s en deelfietsen wereldwijd in opkomst. Zelfrijdende auto’s komen er echt aan. De Tesla rijdt al zelf en andere merken volgen snel, zo is de verwachting.

Dat roept de vraag op: hoe gebruiken wij in de toekomst het openbaar vervoer? Zeker in stedelijke gebieden speelt het ov nog een belangrijke rol in de mobiliteit. Maar blijft dat ook zo? Of bestelt de stedelijke reiziger in 2030 gewoon een zelfrijdende deelauto? Op het platteland lijkt de rol van de traditionele streekbus nu al uitgespeeld. Het is niet houdbaar om een grote bus te laten rijden voor een handvol reizigers. Maar wat is dan wel een passende mobiliteitsoplossing voor mensen die geen auto kunnen of willen rijden?

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid heeft hier in een aantal toekomstscenario’s getracht beelden bij te schetsen. Ik vind het een aardige analyse. Daarbij heb ik vooral hoop op het scenario waarbij mensen kiezen voor het vervoermiddel dat het meest passend en efficiënt is op dat moment. Geen eenzijdige focus op één type mobiliteit maar multimodaal en optimaal verbonden door actuele informatie. Slimme mobiliteitsdiensten als welkome aanvulling op de huidige verkokering van openbaar en individueel vervoer.

Laten we echter met onze discussies over de toekomst de dag van morgen niet vergeten. Na de bijeenkomst in Amstelveen liep ik van het gemeentehuis naar de bushalte. Ik moest naar de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Een afstand van hemelsbreed zo’n 10 kilometer. Ik deed er een uur over, en niet omdat er vertraging was. Wellicht dat in de toekomst een bestuurderloze pod mij er in een wip naartoe zou kunnen brengen. Tot die tijd reis ik nog met de bus en metro van Amstelveen naar Amsterdam, luisterend naar toekomstmuziek op mijn iPod. En ben ik er morgen hopelijk sneller dan in een uur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
logo OV-Magazine

Nederland 2013 Station Dalfsen. Arriva neemt het treinvervoer op de spoorlijnen Zwolle - Emmen en Almelo - Marienberg, de zogenoemde Vechtdallijnen, over van NS en Connexxion. Dit is de uitkomst van de Europese aanbestedingsprocedure die de provincies Overijssel, Drenthe en Regio Twente hebben uitgevoerd. Het treinvervoer wordt verleend tot en met 2027. Verbeteringen De belangrijkste verbeteringen uit de aanbieding van Arriva zijn: - Op de lijn Zwolle - Emmen gaan nieuwe, snellere treinen rijden van de Zwitserse fabrikant Stadler. Deze treinen rijden ook elders in Nederland (o.a. Friesland, Groningen en Limburg). - De treinen op de lijn Almelo - Marienberg worden gemoderniseerd en onder andere voorzien van 1e klas zitplaatsen. - De dienstregeling Zwolle - Emmen wordt uitgebreid met extra snelritten in de avonduren en vroegere ritten op zondag, waardoor een logische, regelmatige dienstregeling ontstaat. - Op werkdagen tijdens de ochtend- en middagspits rijden er extra treinen tussen Zwolle en Coevorden. Op deze manier wordt de drukte opgevangen. - Er komt een betere verbinding tussen Drenthe en Twente door een extra stop van de sneltrein ontstaat er een overstapmogelijkheid in Marienberg van de trein Zwolle - Emmen. - Op alle treinen op de lijn Zwolle - Emmen komt een steward in plaats van een conducteur. Deze heeft een balie tot zijn beschikking en kan alle reizigers op allerlei manieren van dienst te zijn (o.a. sociale veiligheid, reisinformatie, kaartcontrole e.d.). Op de lijn Almelo -Marienberg zijn nu geen conducteurs aanwezig. Daar zullen stewards flexibel worden ingezet. Een andere vernieuwing is dat de provincies Overijssel en Drenthe en Regio Twente samen opbrengstverantwoordelijk zijn. Zij streven samen met Arriva naar meer reizigers in de trein door de verbetering van de kwaliteit. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts © Chris Pennarts © Chris Pennarts