De vraag aan het mobiliteitsaanbod koppelen

maandag 29 juni 2020
timer 4 min

Vóór corona werd het openbaar vervoer gezien als backbone van MaaS. Maar nu merken we dat de dienst een bijdrage kan leveren aan flexibeler reizen, schrijft Sebastiaan Dommeck van mobiliteitsadviesbureau Empaction.

 

Dit artikel is verschenen in OV-Magazine 2/2020. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem contact op of neem een abonnement.

Mobility as a Service (MaaS) staat voor alles wat nieuw en modern is in de wereld van mobiliteit, maar dreigt een containerbegrip te worden. In essentie is MaaS een multimodaal platform dat het plannen, reserveren en betalen van al het mogelijke (deel)vervoer faciliteert. Het gezamenlijk aanbieden/combineren van alle modaliteiten en het centraal opslaan van data maakt reizen op maat mogelijk én het zorgt voor slimmere en duurzamere oplossingen voor mobiliteitsproblemen.

Marktpartijen willen een zo’n groot mogelijke rol spelen in het succes van MaaS en schieten als paddenstoelen uit de grond. Om private en publieke partijen samen te laten werken zijn in 2019 zeven nationale pilots opgezet, met elk een regionale focus. Bij de pilot in de provincie Limburg waar ik projectleider van ben, wordt MaaS grensoverschrijdend opgepakt en is het de uitdaging om alle stakeholders samen te laten werken aan één taal en oplossing. Daarbij zijn het vinden van meerwaarde voor alle betrokken partijen en het respecteren van elkaars oplossing de sleutels tot succes.

Het koppelen van deelmobiliteit aan ov wordt door corona nog belangrijker om de vereiste flexibiliteit aan de reiziger te kunnen bieden 

Vóór corona werd het openbaar vervoer gezien als backbone van MaaS, maar nu merken we ook dat de dienst een bijdrage kan leveren aan het flexibel reizen. Dat is precies wat in de gefaseerde exit-strategie uit corona gevraagd wordt van ov. Deze reizen gaan variëren in tijd en in beschikbare vervoersmiddelen. Immers, niet al de vervoerscapaciteit is in dezelfde mate beschikbaar als voor corona. Het koppelen van deelmobiliteit aan ov wordt nog belangrijker om deze flexibiliteit aan de reiziger te kunnen bieden. En dat kan alleen op een gebruiksvriendelijke manier via MaaS.

Sebastiaan Dommeck, Empaction

Empaction merkt de opkomst van MaaS ook binnen haar huidige projecten. Steeds meer ontwikkelaars vragen ons om mee te denken over een parkeeroplossing bij ruimtelijke ontwikkelingen, maar dan gecombineerd met een mobiliteitsconcept. Om zo’n concept te laten slagen is de aanwezigheid van hoogwaardig openbaar vervoer en fietsroutes een randvoorwaarde. Nieuwe bewoners nemen eerder afstand van hun eigen auto, of schaffen die niet aan, als de dagelijkse reis van en naar werk met openbaar vervoer of fiets kan worden afgelegd. Een MaaS-concept biedt toegang tot meer alternatief vervoer. Daarnaast vinden wij dat nieuwe bewoners meer zekerheid moeten krijgen dat er altijd een auto beschikbaar is, ook al hebben ze die niet in eigen bezit. De MaaS-dienst kan deze zekerheid bieden door een samenwerking met alle mobiliteitsaanbieders in de stad. Het aanbod bestaat al, nu nog de vraag integraal koppelen.

Onze verwachting is dat ruimtelijke ontwikkeling rondom ov-knooppunten, samen met de dienst Mobility as a Service, een gouden combinatie is. Een compleet aanbod aan deelmobiliteit rondom een ov-knooppunt creëert meerwaarde voor het openbaar vervoer. Het biedt een generieke last-mile-oplossing voor het openbaar vervoer. Tegelijkertijd is dit brede aanbod aan deelmobiliteit de oplossing die het voor veel inwoners van de binnenstad mogelijk maakt om zonder eigen auto toch mobiel te zijn. Dezelfde taal spreken (lees: de MaaS aanpak) is daarvoor een voorwaarde.

Empaction wil graag de aanvullende mobiliteitsdiensten van de ov-bedrijven en de wensen van de ontwikkelaars met elkaar verbinden, in de verwachting dat zij elkaars belang inzien en zo gezamenlijk (deel)mobiliteit naar een hoger niveau brengen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.