Wp 2025

woensdag 18 november 2015
timer 2 min

Het rondreizend circus van aanbestedingen en concessies nadert het eind van zijn levenscyclus. Natuurlijk, de Wet personenvervoer 2000 (Wp 2000) heeft zijn vruchten afgeworpen. Overheden formuleren beter wat voor openbaar vervoer ze willen, vervoerders schrijven scherper in en de samenleving krijgt meer waar voor haar geld (actuele reisinfo, beter comfort, hogere frequentie, lagere instap, minder uitstoot).

Toch wordt er gemopperd. Overheden, vervoerders en nieuwe spelers lopen langzaam vast in een woud van wetten en regels. Het moet anders. Het openbaar vervoer moet eenvoudiger, flexibeler en innovatiever: beter voldoen aan de vraag van reizigers, sneller inspelen op veranderingen in de samenleving en meer openstaan voor nieuwe ontwikkelingen (intercitybussen, vraaggestuurd ov, zero emissie). Fabrikanten van automatische voertuigen, Google en Über staan te trappelen om ook het openbaar vervoer op te schudden.

Het is een veeg teken dat experimenteerartikel 3 van de Wp 2000 al die jaren nooit is gebruikt. Artikel 29 des te meer: dat is onbedoeld verworden tot een parkeerartikel om onder de concessie van een zittende vervoerder uit te komen.

Hoe de Wp 2000 moet worden veranderd? De ov-sector is zoekende. Enkele partijen hebben een steen in de vijver gegooid. Denk aan het Bestek van de toekomst van kennisplatform CROW KpVV in het kader van Samen op reis (van reizigersvereniging Rover en duurzaamheidsclub Urgenda). Ontwikkelteams van overheid, vervoerder en soms ook reizigers zijn een eerste stap.

Van de installatie van de commissie-Brokx (in 1991) tot de invoering van de Wp 2000 (in 2001) heeft de discussie tien jaar gewoed. Als we dus in 2025 aan de slag willen met een andere, beperkte of flexibele wet, moeten we nú beginnen met nadenken. Misschien luidt de conclusie dat we heel andere middelen nodig hebben voor de aansturing en financiering van openbaar vervoer. Want een wet hobbelt per definitie achter de feiten aan.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat de discussie over een Wp 2025 niet aanzwengelen. De discussie moet komen van overheden, vervoerders, reizigers en nieuwe spelers. Of beter gezegd: van wijze mannen en vrouwen. Wie neemt het voortouw? Wie wordt onze nieuwe Gerrit Brokx?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
logo OV-Magazine

Nederland 2013 Station Dalfsen. Arriva neemt het treinvervoer op de spoorlijnen Zwolle - Emmen en Almelo - Marienberg, de zogenoemde Vechtdallijnen, over van NS en Connexxion. Dit is de uitkomst van de Europese aanbestedingsprocedure die de provincies Overijssel, Drenthe en Regio Twente hebben uitgevoerd. Het treinvervoer wordt verleend tot en met 2027. Verbeteringen De belangrijkste verbeteringen uit de aanbieding van Arriva zijn: - Op de lijn Zwolle - Emmen gaan nieuwe, snellere treinen rijden van de Zwitserse fabrikant Stadler. Deze treinen rijden ook elders in Nederland (o.a. Friesland, Groningen en Limburg). - De treinen op de lijn Almelo - Marienberg worden gemoderniseerd en onder andere voorzien van 1e klas zitplaatsen. - De dienstregeling Zwolle - Emmen wordt uitgebreid met extra snelritten in de avonduren en vroegere ritten op zondag, waardoor een logische, regelmatige dienstregeling ontstaat. - Op werkdagen tijdens de ochtend- en middagspits rijden er extra treinen tussen Zwolle en Coevorden. Op deze manier wordt de drukte opgevangen. - Er komt een betere verbinding tussen Drenthe en Twente door een extra stop van de sneltrein ontstaat er een overstapmogelijkheid in Marienberg van de trein Zwolle - Emmen. - Op alle treinen op de lijn Zwolle - Emmen komt een steward in plaats van een conducteur. Deze heeft een balie tot zijn beschikking en kan alle reizigers op allerlei manieren van dienst te zijn (o.a. sociale veiligheid, reisinformatie, kaartcontrole e.d.). Op de lijn Almelo -Marienberg zijn nu geen conducteurs aanwezig. Daar zullen stewards flexibel worden ingezet. Een andere vernieuwing is dat de provincies Overijssel en Drenthe en Regio Twente samen opbrengstverantwoordelijk zijn. Zij streven samen met Arriva naar meer reizigers in de trein door de verbetering van de kwaliteit. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts © Chris Pennarts