In Beeld: Ondergrondse fietsparking bij A’dam Zuid


Aan de noordzijde van station Amsterdam Zuid is de ondergrondse fietsparkeerplaats Strawinksylaan geopend. De parking biedt plek aan 3750 fietsen en is daarmee de grootste van de hoofdstad. Het ontwerp is van ontwerpbureau wUrck, foto’s zijn gemaakt door Jan de Vries.

Lees ook: Nieuwe fietsparking bij Amsterdam Zuid


Fietsparkeergarage Strawinskylaan ligt onder het voormalige plantsoen De Vijfhoek, dat wordt heringericht tot buurtplein met speelvoorzieningen.

Via de hoofdingang is de garage voor fietsers vanaf de Strawinskylaan toegankelijk via tapis roulants (rolbanden).

Een brede trap in een korte tunnel vormt de voetgangersentree van de stalling. Zo kunnen reizigers vanuit het station de stalling bereiken zonder het drukke fietspad te hoeven oversteken.

Bij de entrees is gekozen voor glaswerk in de vorm van vijfhoeken – een verwijzing naar het voormalige plantsoen De Vijfhoek.

Architect Orios Casas Cancer: "Tegenwoordig wordt een fietsenstalling gezien als een verlengstuk van de openbare ruimte, met een aangenaam klimaat, goed licht en een ruime opzet.”

Boomvormige stalen kolommen en plafondeilanden als bladerdekken bepalen het beeld van de garage, gevat in een eenvoudig en strak betonnen volume en voorzien van een epoxyvloer.

Beeldbepalend is de verlichting via de glazen wanden en de plafondeilanden, die daglicht simuleren.