Nieuwe fietsparking bij Amsterdam Zuid
dossier Fiets

Nieuwe fietsparking bij Amsterdam Zuid

De fietsparkeergarage Strawinskylaan, tegenover treinstation Amsterdam Zuid, is officieel in gebruik genomen. Met 3750 stallingsplaatsen is het de grootste fietsparking van de hoofdstad. Het ontwerp voor de stalling is van ontwerpbureau wUrck. “De essentie van de moderne stalling is comfort,’ aldus projectarchitect Orios Casas Cancer.

De ondergrondse stalling aan de Strawinskylaan is na Zuidplein (2700 plaatsen) en Mahlerplein (3000 plaatsen) de derde fietsparkeergarage in het stationsgebied. Door voldoende parkeerplekken voor fietsen aan te bieden, wil de gemeente het station bereikbaar houden en de kwaliteit van de openbare ruimte vergroten.

Bekijk ook de beeldreportage: Ondergrondse fietsparking bij A’dam Zuid

Volgens Casas Cancer zorgt de ondergrondse garage voor een ‘verdubbeling’ van het bovenliggende buitenruimte. “Vroeger werd gedacht vanuit minimale eisen; tegenwoordig wordt de stalling gezien als een verlengstuk van de openbare ruimte, met een aangenaam klimaat, goed licht en een ruime opzet.”

Foto: Jan de Vries.

Inrichting
Boomvormige stalen kolommen en plafondeilanden als bladerdekken bepalen het beeld van de garage, gevat in een eenvoudig en strak betonnen volume en voorzien van een epoxyvloer. Beeldbepalend is de verlichting via de glazen wanden en de plafondeilanden, die daglicht simuleren.

Op de plekken van de entrees is gekozen voor de vorm van vijfhoeken – een verwijzing naar het voormalige plantsoen De Vijfhoek. De garage is gelegen onder dit voormalige plantsoen, die de komende maanden wordt heringericht tot buurtplein met speelvoorzieningen.

Foto: Jan de Vries.

Toegankelijk
Via de hoofdingang is de garage voor fietsers vanaf de Strawinskylaan toegankelijk via tapis roulants (rolbanden), die zich bevinden in een hardglazen paviljoen die de ruimtelijke werking van het plein ongemoeid moet laten. Een brede trap in een korte tunnel vormt de voetgangersentree van de stalling. Zo kunnen reizigers vanuit het station de stalling bereiken zonder het drukke fietspad te hoeven oversteken.

Verlengstuk
wUrck realiseerde eerder onder andere drie fietsgarages in Haarlem. In Amsterdam werkt wUrck aan stallingen in De Pijp, in de Regulierdwarsstraat en tegenover het Amsterdamse Centraal Station.

Eén reactie

  1. PeterHaaswijk
    23 mei 2018 om 11:31

    Ik hoop voor de fietsers die er hun fiets gaan stallen, dat de rekken ook ingericht zijn voor de fietsen met de moderne brede sturen.
    Bij de stallingen in b.v. Leiden is dit (nog ) niet zo.
    Peter

Lees ook