In Beeld: Stationshal van gebogen staal


Nog een half jaar en dan is het zover. Negentien jaar nadat hij de eerste schetsen maakte, nadert station Arnhem van Ben van Berkel zijn voltooiing. De officiële opening van het station is op 19 november.

Kenmerkend aan de stationshal is dat ene onderdeel waarin alles samenkomt: de fronttwist. Deze gedraaide stalen vorm is het fundering en het centrale punt van het gebouw. “Tegelijk is het een soort richtingaanwijzer en ontmoetingspunt”, zegt Van Berkel. “Als je straks naar de twist kijkt, weet je eigenlijk meteen waar je heen moet”. Zie ook het bericht Een stationshal uit scheepsstaal.

 


Fronttwist: de fundering en het centrale punt van de nieuwe stationshal.

Oud (links) en nieuw (rechts) sluiten nog niet helemaal op elkaar aan.

Busperrons op het nieuwe voorplein.

Fronttwist met zicht op de wandelgalerij.

De naden tussen de gebogen stalen panelen blijven zichtbaar, zoals bij een schip.

Wandelviaduct.

Bovenin komen kantoren.

Langs alle kanten valt daglicht binnen.

Zicht op de fietsenkelder.

Ontwerp: UNStudio.

Ontwerp: UNStudio.