Beieren wil app voor treinaansluitingen

vrijdag 19 maart 2021
timer 2 min

De Beierse regionale spoorautoriteit BEG wil samen met Deutsche Bahn Regio een app ontwikkelen, waarin reizigers kunnen aangeven of en welke aansluitende verbinding zij willen halen. Naar eigen zeggen is dit de eerste app met deze functionaliteiten in Europa.

Een dergelijk app moet onder meer gekoppeld worden aan het elektronisch spoorboekje van de deelstaat Beieren, maar de app zou ook voor verbindingen buiten Beieren moeten werken. Voor het halen van aansluitingen moeten de reizigers nu nog persoonlijk terecht bij de conducteur van de trein.

Na een succesvol verlopen en hoopgevend pilotproject gezamenlijk met DB Regio Bayern, startte BEG een aanbesteding voor de verdere ontwikkeling van de app. Een grootschalige uitrol in het regionale vervoer in de Zuid-Duitse deelstaat moet in de tweede helft van 2022 plaatsvinden.

Eisen

De app moet zo geprogrammeerd worden, dat die gekoppeld kan worden aan digitale reisplanners. Ook moeten reizigers bij het plannen van de reis hun aansluitingswensen kenbaar kunnen maken. Daarmee kan in de treinexploitatie op voorhand rekening worden gehouden.

In geval van vertraging kunnen reizigers zelf de wens kenbaar maken middels de app dat ze de aansluiting willen halen. Daarvan worden de vervoerder en vervoerscoördinator op de hoogte gesteld, die weer op zijn beurt de reiziger informeert of de aansluiting gegarandeerd wordt. In de beslissing is de Duitse infrabeheerder DB Netz betrokken, die afweegt of een aansluiting kan worden behouden of dat punctualiteit de prioriteit heeft. Ook andere reizigers worden geïnformeerd, bijvoorbeeld via reisinformatieschermen in de trein.

BEG zegt dat dit het eerste systeem in Europa is dat deze mogelijkheden biedt. Met een Europabrede aanbesteding hoopt de Beierse vervoerautoriteit de juiste partner te vinden voor het ontwikkelen en uitrollen van deze nieuwe digitale informatie voor reizigers. Met het nieuwe systeem zouden de beperkingen van menselijke informatieuitwisseling en beslissingen verdwijnen en vervangen worden door een meer betrouwbaar en sneller opererend digitaal systeem dat beter inspeelt op de wensen van de reiziger.

Opvallend dat hier bij MaaS in Nederland zelfs nog nooit over nagedacht is. Het laat weer o zo pijnlijk duidelijk zien dat MaaS een technocratisch beleidspraters-speeltje is, en dat er nog steeds volstrekt niet vanuit de reiziger wordt gedacht. Op het NL-spoor wordt in de capaciteitsplanning ook niet naar het kwaliteitsniveau van aansluitingen gekeken. Vooral opknippen, compartimenteren en om zeep helpen van aansluitingen is favouriet, “want dat is goed voor de punctualiteit”. Van de treinen, uiteraard. Niet die van de reiziger. Die jaag je weg.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Successen van flexibel ov onder de loep

6 sep om 11:05 uur
Om het ov-systeem op niveau te houden, moeten we creatiever omgaan met beschikbare financiële middelen, stelt…
Lees verder »

Van Openbaar Vervoer naar Publieke Mobiliteit?

20 aug om 11:03 uur
Tijdens het bestuurlijk forum van de Dag van het OV 2021 op 22 maart brak Fleur Gräper, gedeputeerde in Groningen …
Lees verder »

Gaan e-deelsteps Nederland veroveren?

28 jun om 11:14 uurtimer3 min
Sinds enkele jaren is micro-mobiliteit in opkomst: kleine deelvoertuigen die voor korte (stads)ritten en in het…
Lees verder »

Verwelkom nieuwe reizigers met MaaS-waardig aanbod

15 jun om 14:09 uurtimer3 min
Hopelijk staan we aan de vooravond van de heropening van Nederland. Iedereen wil naar buiten: het terras op, …
Lees verder »

MaaS-platform Rivier wil katalysator zijn

10 jun om 15:45 uurtimer5 min
De kersverse directeur van het MaaS-platform Rivier, Joep Hendriks, ziet Rivier als katalysator voor de…
Lees verder »

Kansen voor de ov-flexcombinatie

25 feb om 13:14 uurtimer11 min
Waar menig ov-liefhebber flexibele systemen in het verleden weinig kansen toedichtte, gloort voor flexadepten nu…
Lees verder »

Siemens bouwt MaaS-dienst ov-bedrijven

23 feb om 11:44 uurtimer2 min
Het gezamenlijke MaaS-platform van NS, RET en HTM moet er na verwachting dit najaar komen. Siemens Mobility gaat…
Lees verder »

MaaS-markt gaat samenwerking verbeteren

10 dec 2020 timer3 min
Vijftien MaaS- en deelmobiliteitsaanbieders en de G5-gemeenten ondertekenden de intentieverklaring Openbike II.…
Lees verder »