Forse strafeisen tegen oud-NS-top

dinsdag 21 november 2017
timer 1 min

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen voormalig NS-topman Timo Huges. NS moet van het OM een boete betalen van 3 miljoen euro.

Verder eiste het OM acht maanden tegen oud-Veolia-directeur René de Beer en tien maanden tegen toenmalig Abellio-baas Jeff Hoogesteeger. Het OM verdenkt het trio van gesjoemel bij de aanbesteding van de concessie Limburg in 2014. Dankzij een schijnconstructie won NS-dochter Abellio de concessie en kwam concurrent Arriva buitenspel te staan.

Lees ook: Oud-NS-top voor de rechter om Limburg

Huges verklaarde voor de rechtbank in ’s-Hertogenbosch onlangs nog dat hij slechts van afstand betrokken was geweest bij de zaak. Het OM ziet hem juist als hoofdverantwoordelijke, vanwege zijn rol als topman van NS.

De rechtbank in ’s-Hertogenbosch heeft nog vijf zittingsdagen voor de zaak uitgetrokken.

De gevolgen voor NS kunnen verstrekkend zijn wanneer het bedrijf onherroepelijk veroordeeld wordt voor fraude. Op grond van artikel 2.86 Aanbestedingswet **moet** het bedrijf dan worden uitgesloten van alle aanbestedingen. Dat NS vanaf 2019 weer mag meebieden op regionale concessies is dus allerminst een zekerheid. Interessante vraag is of dit ook voor dochterbedrijven geldt, zoals Abellio. In dat geval zal Abellio naar mijn verwachting net als Qbuzz verkocht worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.