Groningen en Zeeland azen op hyperloop

dinsdag 3 december 2019
timer 2 min

De provincies Groningen en Zeeland willen het European Hyperloop Center (EHC) huisvesten. Het testcentrum moet in 2022 worden geopend. 

In totaal waren vier provincies in de race om het European Hyperloop Center te verwelkomen. Jo-Annes de Bat, gedeputeerde voor provincie Zeeland, is blij met de nominatie: “De hyperloop past goed bij Zeeland en onze ambities als het gaat om duurzaamheid en innovatie. Zeeland is aangewezen door de Rijksoverheid als proeftuin voor slimme mobiliteit; we testen hier verschillende nieuwe innovatieve vervoersmogelijkheden. Nu we weer een stap dichterbij de realisatie zijn, willen we met alle betrokken partijen zo snel mogelijk om de tafel.”

Volgens collega-gedeputeerde Mirjam Wulfse van Groningen past de hyperloop bij de jongste stad van Europa. “In Groningen is veel in beweging. We hebben de jongste stad van Europa en we lopen voorop in innovatieve oplossingen bij de grote transities zoals energie, landbouw en in het vervoer. De universiteit, de hogeschool, bedrijven en overheden werken daarbij nauw samen. Een testbaan voor de hyperloop past perfect in deze ambitie.”

Alternatief voor korteafstandvluchten

Het EHC is een initiatief van de Nederlandse ontwikkelaar Hardt Hyperloop. Het testcentrum is niet alleen een faciliteit voor Hardt Hyperloop, maar wordt opengesteld voor ontwikkelaars van over de hele wereld. Het EHC zal bestaan uit een highspeed testbaan van 3 kilometer en een onderzoekslaboratorium. Onderzoek dat wordt uitgevoerd in het EHC moet uitwijzen in hoeverre de hyperloop een realistisch alternatief is voor korteafstandsvluchten. Tim Houter, CEO van Hardt Hyperloop, over de geselecteerde locaties: “Groningen en Zeeland hebben allebei een goed voorstel. Beiden hebben een mooie locatie beschikbaar waar wij goede mogelijkheden zien om dit centrum te realiseren.”

Positief effect

Het EHC is erg gewild bij provincies vanwege de positieve effecten voor de regio. Een analyse van adviesbureau Berenschot bevestigt deze veronderstelling. De testfaciliteit zal de regio een impuls geven door onder meer de werkgelegenheid en inkomsten te vergroten, zo zegt het adviesbureau. Binnen een maand wordt de knoop definitief doorgehakt. Tot die tijd hebben de twee overgebleven provincies de mogelijkheid om hun voorstel voor het European Hyperloop Center te concretiseren.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.