Nieuw Brabants ov-systeem kost 1 miljard

dinsdag 10 november 2020
timer 2 min

Brabantse overheden, bedrijven en kennisinstellingen willen een nieuw ov-concept, De Brainportlijn, ontwikkelen. Hiervoor hebben zij een projectaanvraag ingediend bij het ministerie van IenW voor 1 miljard euro, dat gefinancierd kan worden uit het Nationaal Groeifonds.

De provincie Noord-Brabant, gemeente Eindhoven en Brainport Development zijn de initiatiefnemers van het plan. De Brainportlijn moet alle Brainportcampussen rondom Eindhoven met elkaar en met regionale werklocaties verbinden, en via Eindhoven Centraal ook met nationale en internationale economische centra.

Hoe dan?

In het nieuwe, slimme en emissieloze ov-systeem rijden ‘pods’ van verschillende omvang over vrije rijbanen, langs overstappunten bij uitvalswegen en rond bestaande ov-knopen. Er wordt gebruik gemaakt van sensortechnologie, autonomous driving en van bewezen technologie, zoals platooning. De Brainportlijn kan stapsgewijs worden ingevoerd in de periode tot 2030.

Het systeem verbindt innovatie en testmogelijkheden in het kloppend hart van de kennisintensieve maakindustrie van Nederland en is een economische showcase. Het is bovendien een flexibel systeem, omdat het niet met rails aan een route gebonden is. Daardoor is het makkelijk op en af te schalen.

Nationaal Groeifonds

In september lanceerde het kabinet het Nationaal Groeifonds, een pot met 20 miljard euro die bedoeld is voor de financiering van projecten die een bijdrage leveren aan de versterking van de economische groei van Nederland op de lange termijn.

Lees hier de propositie die de Brainsportregio indiende.

Jaja, 'een economische showcase'. Hadden we niet ook ooit de Phileas met dezelfde doelstelling? Maar wat de reizigers ermee opschoten is nooit duidelijk geworden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.