NS-directie doet nieuw cao-bod

dinsdag 6 september 2022

NS heeft een verbeterd cao-voorstel gestuurd aan de spoorvakbonden, waarin het aan enkele eisen tegemoet komt, waarin vooral opvalt dat de spoorvervoerder zelf het boetekleed aantrekt. De vakbonden blijven vooralsnog van plan op vrijdag 9, dinsdag 13 en donderdag 15 september te staken.

In het begeleidend schrijven stelt HR-directeur Richard Greve te laat gereageerd te hebben op de krappe arbeidsmarkt, mede vanwege corona. Dat had instabiele roosters, een hoge werkdruk en hogere uitval tot gevolg onder het personeel. De directie erkent dat de rek uit is bij de collega’s en erkent dat een goede cao daarvoor de basis vormt. 

Daarin komt het tegemoet aan een deel van de eisen. Het loonbod is 5 procent met terugwerkende kracht vanaf 1 juli en een eenmalige uitkering van 650 euro. Per 1 januari van komend jaar wil de NS de lonen verhogen met 2,5 procent. Het minimumloon gaat 14 euro per uur bedragen en een deal over de verhoging van de pensioenpremie moet nog komen. Ook moet personeel een garantie krijgen op twee extra snipperdagen per jaar. De looptijd van de cao bedraagt 1.5 jaar. 

NS wil nu de onderhandelingen over de nieuwe cao hervatten met de bonden, die al nieuwe stakingen hadden aangekondigd. Het is de vraag of die stakingen doorgaan, of worden afgeblazen.  Vakbonden FNV Spoor en VVMC zeggen intern te gaan bespreken of dit voldoende is om weer om tafel te gaan, terwijl CNV stelt dat dit een basis kan vormen om de onderhandelingen te hervatten’.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.