Proef met zelfrijdend ov op Airport Weeze

donderdag 21 februari 2019
timer 2 min

Op het Duitse vliegveld Weeze is op 21 februari een proefproject gestart met twee zelfrijdende shuttles. “Dit is een hele mooie stap vooruit”, vertelt Petra Borsboom van de provincie Gelderland, kartrekker van het Interreg-project.

In het living lab op het vliegveld nabij Düsseldorf gaan twee shuttles op en neer rijden tussen de parkeerplaats, het hotel en de terminal van Airport Weeze. De shuttles bieden plaats aan zes passagiers, inclusief bagage.

Eerste keer
Dit is de eerste keer dat er met zelfrijdend vervoer in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen wordt geëxperimenteerd. “In Nederland en Duitsland gelden andere wetten en regels”, legt Borsboom uit. “Dus daaraan moet je samen werken. In dit geval heeft de regionale Duitse overheid een ontheffing verleend.”

Kartrekker
Het experiment met de zelfrijdende shuttles op Weeze duurt zes maanden en is de eerste van een viertal proeven in het project Interreg Automated Transport (I-AT). Later volgen nog proeven met een ov-shuttle tussen Aken en Vaals en truck platooning op de openbare weg. Ook wordt de proef met de WEpods tussen Ede en Wageningen nieuw leven ingeblazen: ze gaan dienst doen als pakketbezorgers.

In het I-AT-project werken Nederlandse en Duitse bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden samen aan de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer. Borsboom: “Grensoverschrijdende samenwerking is voor ons, als grensprovincie, van groot belang. We kunnen niet in ons eentje zelfrijdend vervoer ontwikkelen.” In haar rol als concessieverlener wil de provincie graag de rol van autonoom vervoer in het ov onderzoeken, besluit Borsboom.

[…] februari 21, 2019maart 12, 2019 […]

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.