'Publiek' ov doet uitvraag MaaS-platform

vrijdag 7 juni 2019
timer 3 min

Vier publieke vervoerders, NS, GVB, RET en HTM, hebben samen een uitvraag gedaan voor platformbouwers om een technische tussenlaag te bouwen tussen mobiliteitsaanbieders en app-bouwers in het kader van Mobility as a Service. Qbuzz, Keolis, Transdev en EBS zijn niet bij het initiatief betrokken en reageren hierop.

De vier vervoerders die in handen zijn van Nederlandse overheden vinden dat Nederland eerst een neutraal platform nodig heeft om de MaaS-diensten van de grond te krijgen. Vervolgens kunnen de andere ov-bedrijven zich daar bij aansluiten. Drie van de vier commerciële vervoerders zijn niet gevraagd om mee te denken.

Keolis is verbaasd over het meedoen van NS aan het consortium, zegt Jeroen Suurmond van Keolis. "NS is te beschouwen als een commerciële partij. Het bedrijf is zowel binnen als buiten Nederland actief bij aanbestedingen.”

Keolis is niet uitgenodigd om te komen praten over een nieuw MaaS-platform. Transdev daarentegen wel. Maar ook Qbuzz en EBS hebben niet aan tafel gezeten. Jasper Vermeer van EBS: “Ik vind het prima dat NS, GVB, RET en HTM het initiatief hebben genomen om het platform van de grond te trekken. Afhankelijk van de invulling kunnen wij later ook aansluiten.”

Een onafhankelijk platform helpt wel, zegt Arjan van Dijk van Qbuzz, omdat dan partijen uit de sector makkelijker aansluiten. “Maar het wil niet zeggen dat het initiatief niet kan liggen bij een commerciële partij. Juist als aanjager om de techniek te optimaliseren en te versnellen zou dit juist wel kunnen helpen.”

Snel, flexibel en duurzaam
Speerpunten van het platform zijn: snel, flexibel en duurzaam. Het is een concrete invulling van de mobiliteitsvisie van de publieke vervoerders. De uitvraag is bedoeld voor platformbouwers die een technische laag kunnen maken tussen mobiliteitsaanbieders en app-bouwers. Het doel is uiteindelijk: eenvoudig en persoonlijk plannen, boeken en betalen van een reis. Niet alleen met bestaand ov, maar met deelvervoer.

Behoefte van de reiziger
Of Keolis wil aansluiten na realisatie van het platform? “In principe wel, maar dan in breder verband en perspectief”, zegt Suurmond. Voor Transdev zijn er nu nog te veel onduidelijkheden, maar hierover zijn ze wel in gesprek met de vervoerders. “Belangrijk is dat het een open platform wordt, met duidelijke afspraken over specifieke onderdelen zoals data-inzicht en beschikbaarheid van de diverse aanbieders”, aldus Laura Steur van Transdev.

Voor EBS hangt het af van de invulling, of het bedrijf zich wil aansluiten. “Het is goed dat veel informatie beschikbaar komt op een centrale plek.”

Qbuzz reageert als volgt: “Uiteindelijk gaat het erom dat een product wordt ontwikkeld dat aansluit op de behoefte van reizigers, zodat zij het gaan gebruiken voor het plannen, boeken en betalen van hun totale ketenreis. Wij zien het platform als een manier om klanten het juiste advies te geven, gebaseerd op persoonlijke voorkeuren. Afhankelijk van de situatie kan dat ook de auto zijn. Daar moet het platform onafhankelijk in zijn.”

Eigen initiatieven
Alle commerciële partijen zien wel het belang in van een Mobility as a Service-platform. Enkele zijn zelf ook met MaaS-initiatieven bezig. Transdev: "Wij werken samen in meerdere consortia om een aanbod te doen voor de door de overheid in de markt gezette MaaS-tenders. Ook integreren we MaaS-oplossingen in onze ov-concessies.”

Van Dijk van Qbuzz: “Vanuit onze concessieverplichtingen zijn ook wij bezig met het ontwikkelen van een MaaS-platform. Ook wij kiezen voor een onafhankelijk platform, waarbij wij kennis, middelen en ontwikkelkracht leveren om tot een goed product te komen.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Verwelkom nieuwe reizigers met MaaS-waardig aanbod

15 jun om 14:09 uurtimer3 min
Hopelijk staan we aan de vooravond van de heropening van Nederland. Iedereen wil naar buiten: het terras op, …
Lees verder »

MaaS-platform Rivier wil katalysator zijn

10 jun om 15:45 uurtimer5 min
De kersverse directeur van het MaaS-platform Rivier, Joep Hendriks, ziet Rivier als katalysator voor de…
Lees verder »

Beieren wil app voor treinaansluitingen

19 mrt om 12:13 uurtimer2 min
De Beierse regionale spoorautoriteit BEG wil samen met Deutsche Bahn Regio een app ontwikkelen, waarin reizigers…
Lees verder »

Kansen voor de ov-flexcombinatie

25 feb om 13:14 uurtimer11 min
Waar menig ov-liefhebber flexibele systemen in het verleden weinig kansen toedichtte, gloort voor flexadepten nu…
Lees verder »

Siemens bouwt MaaS-dienst ov-bedrijven

23 feb om 11:44 uurtimer2 min
Het gezamenlijke MaaS-platform van NS, RET en HTM moet er na verwachting dit najaar komen. Siemens Mobility gaat…
Lees verder »

MaaS-markt gaat samenwerking verbeteren

10 dec 2020 timer3 min
Vijftien MaaS- en deelmobiliteitsaanbieders en de G5-gemeenten ondertekenden de intentieverklaring Openbike II.…
Lees verder »

Keolis biedt bustickets aan in Tranzer-app

26 okt 2020 timer1 min
Keolis gaat zijn bustickets in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Almere voortaan ook aanbieden via de MaaS-app…
Lees verder »

NS werkt mee aan MaaS-pilot Utrecht

25 sep 2020 timer2 min
Sinds vorige week kunnen reizigers deeldiensten boeken via de reisapp Gaiyo in de Utrechtse wijken Leidsche Rijn,…
Lees verder »