Verdere studie naar sneltrein Arnhem-Doetinchem

vrijdag 25 mei 2018
timer 2 min

Door de introductie van een sneltrein in de brede spits tussen Arnhem en Doetinchem kan de reistijd met 13 tot 20 minuten afnemen. Dat stelt de provincie Gelderland na de eerste fase van een haalbaarheidsstudie voor verbeteringen op de spoorlijn Arnhem-Winterswijk. Er zijn nog wel miljoenen nodig voor een noodzakelijke spoorverdubbeling.

De sneltrein zou bovenop de kwartierdienst komen die Arriva en Connexxion/Breng nu al gezamenlijk tussen Arnhem en Doetinchem rijden. Tussen Doetinchem en Winterswijk rijdt de dienst een van de reeds bestaande stoptreindiensten. De frequentie op dat traject zou dus gelijk blijven. Naast reistijdwinst zou ook de aansluiting op Intercity's naar Nijmegen en de Randstad verbeteren.

Voor het inleggen van een extra sneltrein is wel een gedeelte dubbelspoor nodig tussen de stations Doetinchem en Doetinchem De Huet. De provincie schat de aanleg van dit extra spoor, zo'n twee kilometer, op 63 tot 80 miljoen euro. De kosten voor verbeteren van de veiligheid van overwegen en een mogelijke tunnel in de Europaweg in Doetinchem komen hier nog bij. Een reservering hiervoor is er echter nog niet.

Volgens de provincie levert het extra spoor een betrouwbaardere treindienst op en ook voordelen in de exploitatie. Elektrificatie is voorlopig nog niet aan de orde, evenals een vrije kruising in Arnhem-Oost, spoorverdubbeling tussen Gaanderen en Terborg en extra perroncapaciteit in Zevenaar. Dit zou een tweede sneltrein per uur mogelijk maken, maar deze optie is veel te duur.

Het voorstel om deze variant verder uit te werken wordt ter bespreking in juni voorgelegd aan Provinciale Staten. Begin 2019 zou deze dan een besluit moeten nemen. Tegen 2024 zou de extra sneltrein kunnen rijden, is de inschatting van de provincie.

Een zinvolle investering al vraag ik me af of het niet ook tegelijk aanleggen van een vrije kruising te Arnhem-Oost toch echt gewenst zal blijken te zijn om deze uitbreiding van het vervoersaanbod te kunnen realiseren.

Overigens schrijft iedereen Terborg en niet Terborch.

Enkelspoor is helemaal niet meer van deze tijd.

Waarom is 2 km spoor zo waanzinnig duur? Zijn er weer allerlei risicobedragen ingecalculeerd?

@Henk: ik vermoed de kostenpost "complete vervanging spoorbrug Oude IJssel" door een nieuw dubbelsporig exemplaar. Het is dus qua kosten-baten cruciaal om deze inframaatregel dienstregelingstechnisch te vermijden.

@ De Leeuw: enkelspoor is juist enorm van deze tijd! Waarom meer (kostbaar!) spoor bouwen dan nodig om de gewenste dienstregeling goed te kunnen rijden? Enkelspoor is kostenefficiency en "beter benutten van infrastructuur" bij uitstek !

@Asierts,
En bij de minste verstoring loopt de dienstregeling naar beide kanten 10-15 min vertraging op omdat de vertraging van één trein weer effect heeft op alle treinen uit de tegenrichting, die weer effect hebben op alle treinen in de tegenrichting achter de vertraagde trein.

Op enkel spoor kan je alleen efficiënt rijden bij 1 trein per uur per richting.
Bij 2 treinen per uur zit de dienstregeling zo in beton gegoten (omdat iedere dienstregelingsminuut aanpassing weer gevolgen heeft voor de rest van de treinen), dat aanpassen van dienstregeling op andere trajecten/vervoerders vaak niet mogelijk is.
En dan is de efficiëntie voor de reiziger gauw weg.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.