‘Benut waardestijging vastgoed voor investeringen in ov’

door in rubriek advies, ov-knooppunten
Reacties uitgeschakeld voor ‘Benut waardestijging vastgoed voor investeringen in ov’

Door openbaar vervoer te integreren met de ontwikkeling van vastgoed zijn kosten te besparen en hogere inkomsten te behalen. De kunst is een goede aanbesteding te organiseren, schrijven Erik van der Staak, Esther Geuting en Jorn Matthijsse in OV-Magazine.

Ov/ro-integratie kan leiden tot 25 procent lagere kosten door efficiencyvoordelen, het kan de vastgoedwaarde met 10 tot 15 procent verhogen en kan zorgen voor een stijging van 10 tot 20 reizigers per dag per 1000 vierkante meter vastgoed.

Ørestad-transferium-kopenhagen

Een succesvoorbeeld van die integrale benadering is Kopenhagen. Daar zijn voormalige militaire terreinen verkocht voor de ontwikkeling van een nieuw stadsdeel. De te ontwikkelen metrolijn zorgde voor een beter bereikbaarheidsperspectief, wat leidde tot sterk stijgende grondprijzen. De opbrengsten uit de verkoop van de grond zette Kopenhagen rechtstreeks in voor de financiering van de metrolijn. Die aanpak, ‘value capturing’, is ook mogelijk in Nederland. Onder voorwaarden uiteraard, aldus de auteurs.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook