Particuliere website biedt overzicht in abonnementenwoud

Particuliere website biedt overzicht in abonnementenwoud

door in rubriek tarieven
Reacties uitgeschakeld voor Particuliere website biedt overzicht in abonnementenwoud

Wat de sector niet voor elkaar krijgt, is een jonge IT-consultant en een oud-NS’er wel gelukt: een website in de lucht brengen die een overzicht biedt van alle 163 verschillende ‘producten’ die reizigers op hun OV-chipkaart kunnen laden.

“Vervoerders spreken van producten; voor consumenten zijn het gewoon abonnementen”, zegt Ron van Rooij (24). Hij is medeoprichter van de IT-bedrijven Gleefy (ticketshops voor websites) en WebsiteGroep (samenwerkende programmeurs). Louis Roes (65) was manager bij NS en heeft sinds 2000 een eigen bedrijf: Roes Consultancy. Van Rooij en Roes doen voor zowel vervoerbedrijven als ov-autoriteiten projecten rond de OV-chipkaart.

Van Rooij: “Wij zijn een keer gaan inventariseren wat voor abonnementen er allemaal zijn. Dat is problematisch, je ziet door de bomen het bos niet meer. Als je een abonnement wilt aanschaffen, moet je allerlei webshops van vervoerders afgaan voor je het juiste aanbod te pakken hebt. Dat is niet te doen als je bijvoorbeeld een weekendje naar Amsterdam gaat en niet weet in welke regio welke vervoerder rijdt. Hoe kom je er dan in hemelsnaam achter dat je beter een meerdagenkaart kunt kopen dan te betalen voor elk los ritje?”

“Eigenlijk is het aan het TLS om te zorgen voor overzicht.”

De ergernis leidde tot de website ovchipkaartabonnement.nl, in de avonduren in elkaar gezet. Je kunt er zoeken op provincie, regio of vervoerder. “Wij linken mensen door naar de vervoerder waar het abonnement te koop is”, zegt Van Rooij. “Dat is puur informatief. We zijn onafhankelijk en hebben geen commercieel doel anders dan dat we op den duur de kosten van de site willen terugverdienen.” Het maken kostte aan tijd een paar duizend euro.

De website vermeldt ook een 06-nummer voor advies op maat. Wie dat belt krijgt Louis Roes aan de lijn. Van Rooij: “Eigenlijk is het aan het TLS om te zorgen voor overzicht.” Met dat consortium van vervoerders is nog geen contact geweest.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook