‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

maandag 24 april 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren. Parttime buschauffeur en CROW-kenniswerker Martijn Rotteveel denkt dat het hen enorm kan helpen, als vervoerders geen kleine vertragingen meer op displays van de boordcomputer tonen.

Rotteveel is al dertien jaar buschauffeur in de concessie Haaglanden Streek: eerst voor Veolia, toen voor Connexxion en inmiddels voor EBS. Nadat hij zijn studie Verkeerskunde afrondde en in het basisonderwijs ging werken, bleef hij het buswerk ernaast doen. “Het leukste vind ik het om reizigers tijdens de (korte) rit van A naar B een fijne ervaring te geven.” 

Sinds hij twee jaar geleden bij het team Collectief Vervoer van het CROW ging werken, kan hij een link leggen tussen zijn dagelijkse kenniswerk en zijn bijbaan. Dat geeft het werk een extra dimensie. “Ik rijd vooral in het weekend, wanneer het rustiger op de weg en in de bus is. Op doordeweekse werkdagen zie ik de ‘resultaten’ in de reisinformatie met veel kleine plusjes.” Die plusjes geven kleine vertragingen aan die buschauffeurs tijdens hun routes hebben opgelopen.  

Hoge werkdruk ervaren

En daarmee ziet Rotteveel mogelijkheden om de werkdruk te verminderen voor buschauffeurs. “Werkdruk is iets heel persoonlijks, maar als je continu op het display ziet staan of je te laat of te vroeg rijdt op de dienstregeling helpt dat niet. Als je één keer een verkeerslicht tegen hebt, geeft dat al het gevoel dat je die tijd moet inhalen door de melding +0,5 op de boordcomputer. De ov-sector kan zich afvragen of dat wel nodig is. Als chauffeurs die kleine vertragingen/vervroegingen niet zien, zitten ze een stuk relaxter achter het stuur. Het kan goed dat ze dan minder werkdruk ervaren.”

Ondanks dat punctualiteit nou eenmaal een concessie-eis vanuit opdrachtgevers, ziet Rotteveel dat er best meer ademruimte kan komen. “We kennen genoeg voorbeelden van reizigers die hun overstap missen, omdat ze vertraging oplopen en het volgende voertuig wel op tijd vertrekt. Of van chauffeurs die harder rijden dan toegestaan, zodat de reizigers hun aansluiting halen. Dat wil je eigenlijk niet. Een dienstregeling moet een goede balans hebben en voldoende marge om kleine vertragingen op te vangen. Met voldoende rijtijd rijdt de chauffeur rustiger en is de reiziger vaker na een comfortabele rit op tijd op bestemming. Dat maakt het relaxter voor reizigers en chauffeurs.”

Opdrachtgevers, vervoerders of chauffeurs?

Wie moet de handschoen oppakken om geen vertragingen op boordcomputers meer te vertonen? Volgens Rotteveel kunnen vervoerders dat het beste doen. “Opdrachtgevers zijn hierin in theorie geen partij. Ze hebben beperkte invloed tijdens de aanbesteding. Maar zowel het voor- als nadeel van aanbesteden is, dat bedrijven zoeken naar kostenbesparingen om meer dienstregelinguren aan te bieden en daarmee de kans op concessiewinst te verhogen. De aanschaf van materieel verschilt niet zoveel tussen vervoerders en de verkeerssituatie in een concessiegebied is voor alle vervoerders gelijk. Dus vervoerders kunnen zich het meeste onderscheiden op een efficiënte planning van materieel en personeel.”

Bovendien zijn lopende contracten en concessies niet zomaar open te breken. “Dus dan moet je binnen lopende concessies kijken wat je kunt aanpassen. Dat is lastig, want dan kunnen andere vervoerders protesteren. Zolang vervoerders zich blijven inschrijven op nieuwe concessies met ‘meer ov voor minder geld’ verandert de situatie niet. Dat is de afgelopen twintig jaar de tendens geweest, maar die grens lijkt nu echt bereikt.”
 

Jahoor, daar gaan we weer: de looneisen zijn nog niet droog binnengehaald, en het rijdend personeel pleit voor nog meer klant/markt-vijandige maatregelen. Op tijd rijden is cruciaal, en jazeker, dat levert werkdruk op. Mag het ? Mogen we iets van prestatiedruk van u vragen ?!? Het lijkt zowaar de NS wel, met zn trage HGB-ambtenarij, kerkrondjes en talloze conducteurs die vooral de 1e klas bezet houden (de goeden daargelaten, die zijn er gelukkig ook nog).

Het is wel degelijk aan de opdrachtgever want die verbind bonussen en malussen aan de punctualiteit. Als die perverse prikkel er niet meer is, zijn vervoerders eerder geneigd wat meer speling te nemen. Net als vroeger: tijden bij benadering en onderweg een enkele tijdhalte invoeren

Het is wel degelijk aan de opdrachtgever want die verbind bonussen en malussen aan de punctualiteit. Als die perverse prikkel er niet meer is, zijn vervoerders eerder geneigd wat meer speling te nemen. Net als vroeger: tijden bij benadering en onderweg een enkele tijdhalte invoeren

Chauffeurs en vakbonden zijn volkomen losgeslagen met hun steeds extremere eisen. Over ten jaar is het OV op deze manier verdwenen.

De chauffeurs willen heel graag op tijd rijden, voor de passagiers. Dat hoeft geen werkdruk te zijn, als ze genoeg tijd krijgen op de lijn. Maar heel vaak worden de lijnen te krap gezet. Al is het maar 1 min, dit maakt voor de chauffeurs Al veel uit. Maar voor de werkgevers ook, want u denkt misschien wat is nu 1 min. Maar als 1 lijn 2 x per uur rijdt en dan zo'n 15 uur ( hou ik het nog krap) per dag, is dat al 2x15 min per dag. Dit dan 365 dagen per jaar is al 182,5 uur per jaar. Dan heb ik het nog maar over 1 lijn. Dus daar verdiend de werkgever heel veel op.

Dan de tijdsschema steeds te laten zien is inderdaad voor sommige werkdruk verhogend. Zou u het fijn vinden als er steeds een tijdklok met u werk mee loopt? Ze kunnen dit zeker anders doen.

Je kunt simpelweg niet verwachten dat een bus altijd exact op tijd rijdt. Dat lukt met een trein al niet eens en die heeft geen andere verkeersdeelnemers op zijn pad. Wanneer je op de boordcomputer de geplande tijd toont is de punctualiteit net zo duidelijk, maar wordt minder druk ervaren. De punctualiteit wordt dus niet losgelaten, enkel op een andere manier weergegeven.
En speciaal voor de ingenieur, die denkt dat zijn reactie meer voorstelt als hij zijn titel vermeldt; u en uw verwachtingen die niets met realiteit te maken hebben zijn het probleem. Niet de chauffeurs. Er zijn vele lijnen die aansluiting bieden doordat ze voorloop hebben op de laatste haltes, dat wordt voortaan gewoon één halte voor het station de tijd afwachten. En heeft u zich een halve minuut verslapen, dan heeft u pech en zullen we vrolijk zwaaien. Aansluitingen vragen of overnemen doen we ook niet meer, want dan vertrekken we te laat. Punctualiteit is niet essentieel, dienstverlening wel.

In de consessie Haaglanden ( in het bijzonder Zoetermeer) overheersen de saaie roosters van de chauffeurs.
Dat werkt heel erg door in het ziektepercentage.
Het komt zelfs voor dat de 30% wordt gehaald en soms hoger.
De passagiers mopperen ( terecht) tegen de eerst komende chauffeur en dat is niet fijn ook al kan hij/zij er niets aan doen.
Nu gaan er ook al chauffeurs weg met vervroegd pensioen om maar weg te zijn van dit ooit zo'n fijn beroep.
Al met al...lang leven het privatiseren..
Ze maken zo alles kapot.

In plaats van de plus en min weg te halen moet er eerst gekeken worden naar de oorzaak. Als opdrachtgever ervoor zorgen dat lijnbussen zoveel mogelijk voorrang krijgen bij verkeerslichten en veel meer ruimte krijgen om files voorbij te rijden. Dat zal pas echt voor werkdrukverlaging zorgen

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

De Nederlandse metromythe

24 nov 2023

Mensen in grote steden verlaten massaal het ov, ziet bouwkundig ingenieur Wolfgang Spier op basis van rapporten…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Het is tijd voor een kritisch tegengeluid’

18 aug 2023

De stichting Freedom of Mobility werd in 2010 opgericht door machinist Wouter van Gessel en heeft een visie op…

Lees verder »

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »

‘Innovaties beginnen vanuit een ander perspectief'

7 apr 2023

Marco te Brömmelstroet werd binnen, maar vooral buiten de mobiliteitswereld bekend vanwege het boek Het recht…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »