Op Zwolle–Kampen gaat elektrische trein rijden

Op Zwolle–Kampen gaat elektrische trein rijden

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor Op Zwolle–Kampen gaat elektrische trein rijden

Het zoveelste onderzoeksrapport dat de provincie Overijssel heeft laten opstellen, windt er geen doekjes om. De enige optie tussen Zwolle en Kampen is de spoorlijn vanaf 2015 renoveren en exploiteren met een elektrische trein.

Dit keer viel de eer te beurt aan Goudappel Coffeng. Hun conclusie (.pdf): vertramming heeft geen zin, want er is geen zicht op een doortrekking in Zwolle.

Hoewel de provincie en ProRail het nog niet eens zijn over alle details, is er wel overeenstemming over de eerste stap: elektrificatie van de spoorlijn en aanleg van de halte Stadshagen. De frequentie blijft tweemaal per uur. Er is slechts één treinstel of combinatie van treinstellen nodig voor de exploitatie. De eerste fase heet Trein+ en kost 12,5 miljoen euro.

Zwolle wil bij de nieuwe halte Stadshagen een gelijkvloerse kruising voor het autoverkeer. In het oorspronkelijke tramplan was deze kruising geen probleem, maar bij een trein ligt dit anders. ProRail verwacht dat de Inspectie voor Leefomgeving en Transport niet akkoord gaat met een nieuwe overweg en werkt daarom niet mee.

Het alternatief voor de overweg is een half verdiepte open onderdoorgang ter hoogte van de Rozentunnel in Stadshagen, die 10 à 12 miljoen euro kost. De nieuwe haltes Werkeren en Kampen-Oost uit eerder plannen hebben nog te weinig toegevoegde waarde. Alleen een halte in Voorsterpoort heeft voldoende vervoerpotentie, in combinatie met vastgoedontwikkeling.

In het eindbeeld, aangeduid als Trein max, komen er drie extra haltes – Voorsterpoort, Werkeren en Kampen-Oost – aangevuld met passeersporen in Stadshagen en Kampen-Oost. De frequentie gaat omhoog naar vier treinen per uur. Voor de exploitatie zijn drie (combinaties van) treinstellen nodig. Ook moet de baanvaksnelheid omhoog van 100 naar 130 kilometer per uur. De kosten van deze uitbreiding zijn 15 miljoen euro.

Dit najaar legt het dagelijks bestuur van Overijssel het toekomstplan voor aan Provinciale Staten.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook