Adjunct Arriva: nieuwe dienstregeling weer eind mei

Adjunct Arriva: nieuwe dienstregeling weer eind mei

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Adjunct Arriva: nieuwe dienstregeling weer eind mei

Frank van Setten, adjunct-directeur Trein bij Arriva, pleit er voor om alle nieuwe dienstregelingen weer eind mei te laten ingaan. Dat is voor de reizigers en het personeel prettiger dan half december, als het drukker, donker en kouder is.

In 2002 is de vaste dag verschoven waarop de dienstregeling elk jaar verandert in heel Europa: van de laatste zondag in mei naar de tweede zondag in december. Voor de spoorbedrijven was dat makkelijker omdat het dienstregelingjaar dan meer overeenkomt met het boekjaar of kalenderjaar. Die verschuiving had dus vooral een interne reden. Busbedrijven sluiten meestal aan op treinen en moesten hun dienstregeling dus ook verschuiven. Van Setten noemt drie redenen om weer terug te keren naar de laatste zondag van mei.

1. Eind mei zijn er minder reizigers dan half december. Van Setten: “Ook zijn mensen in december vaak moe, kijken ze uit naar Kerstmis en hebben ze dan geen zin in veranderingen. Verder sluit ‘springen’ in mei beter aan op het schooljaar.”

2. Eind mei is het beter weer dan half december. “Als je vanwege een nieuwe dienstregeling een keer wat langer moet wachten, is dat prettiger in het zonnetje dan bij guur weer met kou en regen. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat we geen nieuwe haltepalen konden neerzetten omdat de grond al bevroren was.”

3. Eind mei is het langer licht dan half december. “Chauffeurs moeten nieuwe routes rijden, en dat gaat makkelijker met daglicht dan in het donker.”

Van Setten heeft dit verhaal aangekaart in een werkgroep van de UITP, de internationale unie van het openbaar vervoer. Hij krijgt bijval, net als van collega-vervoerders in Nederland. Maar hij weet niet goed hoe hij dit in heel Europa ingevoerd krijgt. Dat concessies half december eindigen, is volgens Van Setten geen probleem. “Dan plak je er gewoon één keer een half jaar aan vast.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook