IenM verlangt meer transparantie van NS
dossier PHS

IenM verlangt meer transparantie van NS

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor IenM verlangt meer transparantie van NS

De nieuwe NS-vervoerconcessie 2015-2025 voor het hoofdrailnet wordt aangescherpt.

Dat heeft Jeroen Fukken gezegd op het symposium van reizigersvereniging Rover over het Vierde Spoorpakket van de Europese Commissie. Fukken is directeur Openbaar Vervoer en Spoor op het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Allereerst moet NS transparanter worden over de vervoercijfers, ook per lijn. Het is de regionale vervoerders en regionale overheden een doorn in het oog dat NS die gegevens nog beschouwt als bedrijfsgeheim. De Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia) vindt dat alle cijfers van alle spoorlijnen voor alle twintig ov-autoriteiten beschikbaar moeten komen, zodat het hele openbaar vervoer van deur tot deur beter en efficiënter kan worden.

Fukken vindt dat NS meer openheid van zaken moet geven, maar noemt het openbaren van kosten en opbrengsten per lijn een brug te ver. Wel zegt hij toe dat zijn ministerie die gegevens gaat regelen voor de decentralisatie van de Sprinterverbindingen Roermond–Maastricht Randwyck en Heerlen–Sittard. Fukken liet zich nog niet uit over de vraag of zittend vervoerder NS ook mag inschrijven op die aanbesteding van de provincie Limburg.

Christopher Irwin, vice-voorzitter van de European Passengers Federation, federatie van Europese reizigersorganisaties, toonde zich verbaasd over het ontbreken van transparantie op het hoofdrailnet. “Ik zag Nederland altijd als een open samenleving, maar hier hoor ik dat bepaalde gegevens geheim zijn. Als je in Groot-Brittannië de aantallen reizigers tussen twee willekeurige stations wilt weten, dan krijg je die gewoon. Ook punctualiteitscijfers per lijn zijn openbaar. Wij vinden dat je daar als belastingbetaler recht op hebt.”

Naast afspraken over meer transparantie gaat het ministerie in de nieuwe vervoerconcessie voor het hoofdrailnet ook afspraken vastleggen met NS over de samenhang met de HSL-Zuid (na het fiasco van de Fyra V250), invoering van Ertms (de nieuwe Europese beveiliging), hogere frequenties (Programma Hoogfrequent Spoor) en hogere snelheden (tot 200 kilometer per uur). Fukken: “In het verleden werd de koppeling tussen infrastructurele projecten en prestaties van het spoor niet gelegd, dat gaan we nu wél doen”.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook