inno-V levert bouwstenen voor modelbestek

inno-V levert bouwstenen voor modelbestek

door in rubriek advies, ketenvervoer
Reacties uitgeschakeld voor inno-V levert bouwstenen voor modelbestek

Ov-autoriteit en vervoerbedrijf kunnen samen een commercieel ontwikkelbedrijf oprichten dat verantwoordelijk is voor de opbrengsten uit het openbaar vervoer, net als een publiek-private samenwerking in de bouw of het vastgoed.

De politiek in de regio en de aandeelhouders van de vervoerder komen dan op grotere afstand te staan, maar de focus komt meer op de reiziger te liggen.

Dat is een van de voorstellen in de brochure Modelbestek van de toekomst, op weg naar meer flexibiliteit en innovatie in de contractvormen in het openbaar vervoer. De door bureau inno-V opgestelde brochure van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) bevat geen modelbestek, maar wel bouwstenen daarvoor.

Een tweede voorstel is het opknippen van een multimodale concessie in dikke stromen en dunne stromen. “Het is zelfs mogelijk de dikkestromenconcessie tegen nul euro subsidie in de markt te zetten”, aldus inno-V. De dunnestromenconcessie aan de onderkant van de markt kan samen met het Wmo-vervoer van gemeenten worden aanbesteed. “De minder gebruikte buslijnen, de belbus en de buurtbus krijgen meer aandacht: deze veranderen van ‘ondergeschoven kindje’ naar het ‘topproduct’ van een kleine lokale vervoerder.”

Een derde voorstel is het creëren van onderhandelruimte. Onderhandelingen tussen ov-autoriteit en vervoerders tijdens de aanbesteding zijn verboden in Nederland, maar wel toegestaan binnen de Europese regels. “Bij de aanbesteding van Franse ov-contracten (die qua omvang en rolverdeling redelijk lijken op de Nederlandse concessies) wordt altijd onderhandeld”, weet inno-V. “Ook het Britse Department for Transport onderhandelt over de Britse spoorconcessies.” Bij onderhandelingen komen biedingen stap voor stap tot stand.

Een modelbestek is een van de 15 acties in het ov-manifest Samen op reis van reizigersvereniging Rover en duurzaamheidsorganisatie Urgenda.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook