Geen markt? Dan één directie NS en ProRail

Geen markt? Dan één directie NS en ProRail

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor Geen markt? Dan één directie NS en ProRail

Jaap BiermanAls er geen concurrentie komt óp of óm het hoofdrailnet, moeten NS Reizigers (93 procent van alle reizigerskilometers), NS Stations en ProRail het spoor gezamenlijk gaan aansturen. Dat schrijft adviseur Jaap Bierman van NS en ProRail op persoonlijke titel in een memo over de Lange Termijn Spooragenda die hij het afgelopen jaar heeft helpen opstellen. De spooragenda verschijnt dit voorjaar.

Het weer samenvoegen van NS en ProRail noemt hij ‘zeer vergaand’ en zal ‘opnieuw een periode van afleiding veroorzaken’. Meer ziet Bierman in een personele unie tussen de commissarissen van NS en ProRail enerzijds en tussen de directeuren van NS en ProRail anderzijds. Op de regionale lijnen buiten het hoofdrailnet kunnen de regionale vervoerders dan gewoon blijven strijden om concessies van ov-autoriteiten, aldus beoogd HTM-directeur Bierman.

Sinds de splitsing van NS en ProRail in 1995 steekt de discussie over het al dan niet samenvoegen van NS en ProRail elke paar jaar de kop op. Toen de bedrijven nog één geheel vormden, waren er ook ruzies tussen de Dienst van Exploitatie, de Dienst van Infrastructuur en de Dienst van Materieel en Werkplaatsen over dienstregelingen, investeringen en veranderingen. In dat soort gevallen hakte de NS-directie vervolgens de knoop door.

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook