Geef ook alle spoordata vrij
dossier Big data

Geef ook alle spoordata vrij

door in rubriek spoor
2 reacties

Actuele data van bussen, trams, metro’s en Arriva-treinen zijn inmiddels vrij beschikbaar voor app’s. Waarom zijn de brondata van NS, ProRail en andere regionale railvervoerders nog geheim? Stel ook die spoordata open en geef treinreizigers zo meer regie over hun hele reis.

Nederland is het enige land ter wereld waar reizigers actuele reisinformatie over het hele stads- en streekvervoer kunnen krijgen. Zo leveren alle vervoerders nu realtime data aan GOVI (Grenzeloze Openbaar Vervoerinformatie), een organisatie van ov-autoriteiten. GOVI verspreidt deze data voor actuele reisinfo op app’s en schermen op straat. We weten dus precies waar elke bus, tram of metro rijdt en of hij te vroeg, op tijd of te laat is. Steeds vaker zijn actuele data open. iedereen mag ze overal voor gebruiken. Dat leidt tot mooie toepassingen als ovradar.nl met actuele posities van de voertuigen. Als je inzoomt op die kaart, kun je zien of je bus, tram of metro eraan komt. En je kunt checken of de vervoerder doet wat hij belooft.

Voor de trein is het nog lang niet zo ver. NS stelt via een API (een soort kraantje voor actuele data) wel verwachte vertrektijden beschikbaar, maar dat zijn bewerkte data, geen brondata. Op de kaart van bijvoorbeeld kubus.mailspool.nl zie je dus geen werkelijke posities van treinen, maar geschatte posities op basis van door de railvervoerders verwachte vertrektijden.

Dankzij gps weten ProRail en NS precies waar hun treinen staan. Het zou prettig zijn als ze deze data delen. Die informatie zit gewoon in de systemen van ProRail. Als de verkeersleiding die brondata vrijgeeft, kunnen ontwikkelaars app’s bouwen waar reizigers bij calamiteiten meer aan hebben dan aan witte borden die op zwart gaan.

Arriva geeft op treinviewer.nl het goede voorbeeld met werkelijke treinposities. Nederland kan ook een voorbeeld nemen aan Groot-Brittannië, waar spoorbeheerder Networkrail data vrijgeeft over de spoorlijnen tot op wisselniveau. Een mooie toepassing is bijvoorbeeld traintimes.org.uk/map. Daarnaast geeft het Britse ProRail ook cijfers over de punctualiteit van treinen. Niet alleen over het hele land – zoals in Nederland – maar ook per lijn en zelfs per rit.

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en bekwaamt zich als toezichthouder nieuwe stijl.

2 reacties

 1. Jan
  3 maart 2015 om 00:35

  ProRail kent niet de GPS positie, alleen de gemeten positie op de infrastructuur (secties).
  De vervoerders (oa NS) kennen de GPS positie, en gaan dat leveren aan ProRail (loopt nu een proef mee om beide te combineren).

 2. Stefan de Konink
  5 maart 2015 om 09:14

  Die proef loopt al tijden, en bracht binnen NS de app “Virtuele Trein” voort. De “cognos” omgeving ook bekend van de drukte indicator bevat deze gegevens. Apps zoals http://ovzoeker.nl/ en http://ovradar.nl/ kunnen sinds een kleine week ook treinposities van NS weergeven. Had NS gesierd om deze gegevens direct via een gelijk speelveld beschikbaar te maken aan NDOV.

Lees ook